Uğur Tekstil patronu hakkında suç duyurusu

Uğur Tekstil patronu hakkında suç duyurusu

İşten atılan ve iş bulmaları engellenen Uğur Tekstil işçileri, patronlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.

İşten atılan ve patronlar tarafından isimleri diğer fabrikalara gönderilerek iş bulmaları engellenen Uğur Tekstil işçileri, patronlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

Urfa'da faaliyet yürüten Uğur Tekstil'de çalışan işçiler, iki ay önce toplu şekilde işten çıkarılmıştı. Uzun süre karara karşı direnen işçiler bugün bir basın açıklaması yaptı. Urfa merkezde bulunan Topçu Meydanı’nda yapılan açıklamayı Uğur Tekstil işçisi Suphi Şahinalp okudu. Uğur Tekstil patronlarının, işçilerin isim listesini farklı fabrikalara göndererek iş bulmalarına engel olduğunu söyleyen Şahinalp, patron Servan Zenderlioğlu ve Hayri Uğur hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Açıklamaya DİSK Tekstil Sendikasında örgütlendikleri için patronun hileli şekilde fabrikayı kapattığını, yapılan direniş sonucu işten atılan 300 işçinin işe geri alındığını hatırlatarak başlayan Şahinalp, ardından 18 Kasım’da 97 işçinin yeniden işten atıldığını hatırlattı. O güne kadar karşılarında yalnız patronun olduğunu belirten Şahinalp, ancak o günden sonra DİSK Tekstil Genel Başkanı'nın da patronla iş birliği yaptığını öğrendiklerini söyledi.

'PATRONUN AYAK İŞLERİNİ YAPMAKTAN BİLE UTANMADILAR'

Evrensel'in aktardığına göre sendika başkanı Kazım Doğan’ın ve merkez yönetiminin işçileri yüz üstü bırakarak hiçbir eyleme katılmadıklarını belirten Şahinalp, "Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan ve Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Başak bu işçi kıyımında değil işçinin yanında olup mücadelemize destek vermek, işçilerin fabrikaya açtığı davaları geri çektirmek için patronun ayak işlerini yapmaktan bile utanmadılar" dedi. 97 işçiden 10’unun işe geri döndüğünü dile getiren Şahinalp, işe dönen işçilerin arabulucuya götürülerek açtıkları sendikal tazminat davasından vazgeçirildiğini, bundan sonra da dava açılmayacağına dair tutanak imzalatıldığını ifade etti.

ZARA'YA ÇAĞRI VE UYARI

Uğur Tekstil’in üretim yaptığı ZARA markasının fabrikaya denetim yapmasını beklediklerini, bunun için eylemlerine ara verdiklerini belirten Şahinalp, şöyle devam etti:

"Toplu halde işten atılmamızın üzerinden iki ay geçmesine rağmen ne bir denetim ne de başka bir girişim olmuştur. Buradan ZARA markasının yetkililerine sesleniyoruz, lütfen bir an önce harekete geçin. Daha önce aynı şekilde sendikalı olduğumuz için fabrikanın kapatılarak 300 işçinin işten atılmasında nasıl müdahil olup sorunu çözdüyseniz, aynı şekilde bir kez daha sorumluluğunuzu yerine getirmenizi, işçi haklarına ve ilkelerinize uygun bir şekilde harekete geçmenizi bekliyoruz. Aksi takdirde bu işçi kıyımından, yasaları ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına alan bu işçi düşmanlığından siz de sorumlu olacaksınız. Ve üzülerek belirtmek isteriz ki, en kısa sürede gelip denetim yaparak, mağdur işçilerle görüşerek bu sorunu çözmek için adım atmadığınız takdirde, bundan sonraki eylemlerimizi, ülke genelinde bizimle dayanışma içinde olan kurumların, dostların da desteğiyle ZARA’nın ürünlerinin satıldığı mağazalar önünde yapacağız."

'YAŞAM HAKKIMIZI DA GASP ETMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Uğur Tekstil patronları Servan Zenderlioğlu ve Hayri Uğur hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyuran Şahinalp, işçilerin isim listelerinin başka fabrikalara gönderilerek iş bulmalarına engel olunduğunu vurguladı. Şahinalp, sözlerini şöyle noktaladı:

"Uğur Tekstil’de haklarımızı ayaklar altına alıp bizi kapı önüne koydukları yetmezmiş gibi, bizi kara listeye alarak adeta yaşam hakkımızı da gasp etmeye çalışıyorlar. Bu bir insanlık suçudur. İşçi alımı yaptığı halde sırf Uğur Tekstil’den atılan işçiler olduğumuz için bizi almayan fabrikalar da bu insanlık dışı suça ortak olmaktadır. Aynı şekilde buna sessiz kalan resmi yetkililer de bu suça ortak olmaktadır. Açıklamamızdan sonra Şanlıurfa Adliyesine giderek yasa ve hukuk tanımayan, çalışma ve yaşam hakkımızı hukuksuz bir şekilde gasp eden Uğur Tekstil patronları Hayri Uğur ve Servan Zenderlioğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız."