Uğur Şahin: BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili

Uğur Şahin: BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili

Koronavirüsün Delta varyantına ilişkin açıklama yapan BioNTech CEO’su Uğur Şahin, BioNTech-Pfizer aşısının bu varyanta karşı da etkili olduğunu duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, aşıların devreye girmesiyle birçok ülkede kontrola altına alınmaya başlandı. Ancak Covid-19’un Delta adı verilen varyasyonu daha hızlı yayılması nedeniyle endişe yaratıyor. BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortağı Uğur Şahin de Delta varyantının baskın tür haline geleceğini ifade ederek, BioNTech aşısının bu mutasyon karşısında da etkili olduğunu söyledi.

DW’nin aktardığına göre, Uğur Şahin, hatırlatma dozuna ilişkin olarak da “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum” diye konuştu. Şahin, BioNTech’in teknoloji, üretim ve onay alanlarında esnek süreçler üzerinde çalıştığını, mevcut aşıları yenilemek veya yeni ortaya çıkan bir virüs türüne uyum sağlamak için üçüncü bir dozun gerekli olması durumunda buna hazırlıklı olmak ve hızlı tepki vermek amacıyla aşının yeni varyantlara karşı etkinliğini sürekli analiz ettiklerini kaydetti.

DELTA VARYANTI YAYILIYOR

Şahin ABD’li ortakları Pfizer ile bu yıl üç milyar doz aşı üretmeyi planladıklarını belirterek, gelecek yıl ise bu rakamın daha da artacağını söyledi.

Delta varyantı İngiltere’de yüksek aşılama oranlarına rağmen, birkaç hafta içinde baskın hale geldi.

Portekiz’in başkenti Lizbon, hafta sonu Delta mutantı nedeniyle kapatıldı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Delta varyantının yol açtığı yeni enfeksiyonlar en yüksek seviyeye tırmandı.

DAHA FAZLA