Ücretsiz izin salgını sürüyor: MNG Kargo çalışanı, iş yerinde temas ettiği kişilerin ismini verdiği için ücretsiz izne gönderildi!

Ücretsiz izin salgını sürüyor: MNG Kargo çalışanı, iş yerinde temas ettiği kişilerin ismini verdiği için ücretsiz izne gönderildi!

Salgın sürecinde sözde işten çıkarma yasakları sebebiyle ücretsiz izne ayrılan işçilerin sayısı günden güne artıyor. Patronlar, işçileri ücretsiz izne ayırmak için bir gerekçe dahi sunmuyorlar. Siirt’te MNG Kargo çalışanı Mehmet Sıddık Erensayın, Covid-19 testi pozitif çıktıktan sonra iş yerinde temas ettiği kişilerin ismini verdiği için ücretsiz izne gönderildi.

Mehmet Fırat Özgür - @zgr_frt

Siirt’te MNG Kargo şube müdürü, yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan Mehmet Sıddık Erensayın’dan şubenin işlerinin etkilenmemesi için iş yerinde temas ettiği kişileri sağlık müdürlüğüne bildirmemesini ve birkaç gündür işe gitmediğini söylemesini istedi. Erensayın, çalışma arkadaşları ve onların ailelerinin hayatlarını riske atmamak adına şube müdürünün bu isteğini reddederek Sağlık Müdürlüğü’ne temas ettiği çalışma arkadaşlarının isimlerini verdi ve karantinaya alınmalarını sağladı. Erensayın, karantinasının 10’uncu gününde şube müdürünün kendisini arayıp “Seni ücretsiz izne ayırdım” diyerek telefonu kapattığını söyledi.

‘ÜCRETSİZ İZİN İÇİN HİÇBİR GEREKÇE SUNMUYORLAR’

Erensayın, karantina sürecinin ardından iş yerine gidip neden işe alınmadığını sorduğunda çeşitli bahaneler üretildiği belirterek, “Karantina sürecim bittikten sonra iki defa şube müdürü ile görüşmek için işyerine gittim. Neden halen işe alınmadığımı sorduğumda bölge müdürlüğünün kabul etmediği söyledi. Ancak bölge müdürlüğünün neden beni tekrar işe kabul etmediğine dair bir gerekçe göstermedi. Açıkça beni karantina sürecindeki tavrım sebebiyle ücretsiz izne ayırdılar” dedi.

‘600 LİRA İLE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUM’

Erensayın, kendisiyle birlikte karantinaya alınan iş arkadaşlarının tekrar işlerine döndüğünü ancak kendisinin halen işe başlayamadığı söyledi. Ailesindeki tek çalışan olan Erensayın, “Benimle birlikte karantinaya alınan arkadaşlar, karantina  süreçlerinin ardından yeniden işlerine döndüler. Yalnızca ben işime dönemedim. Ailemde benden başka çalışan yok. Eşim böbrek hastası ve onun ilaçlarını almakta zorlanıyorum. Yalnızca annemin 600 liralık bir maaşı var. Geçimimizi onunla sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ersayın, kendisinin ve şube müdürünün karşılıklı olarak hukuki süreç başlattığını belirtti.