Üçpınar Köylüleri: 13 gün değil 13 yıl geçse de direnişimizden vazgeçmeyeceğiz

Üçpınar Köylüleri: 13 gün değil 13 yıl geçse de direnişimizden vazgeçmeyeceğiz

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Üçpınar köyünde sondaj faaliyetlerine karşı 13 gün direnen yurttaşlar bu süreçte yaşanılanları anlattı.

Yapılan açıklamada direniş sürecini değerlendiren ve basına bilgi veren yurttaşlar: ''Maden sondaj çalışmasına karşı aralıksız olarak direnişimizi 13 gün sürdürdük. 13 gündür yaşanılanları sizlere aktarmak, kamuoyunu bilgilendirmek istedik'' dedi.

'FATSA'DA BAŞLAYAN DOĞA KATLİAMININ KÖYÜMÜZE ULAŞACAĞININ FARKINDAYDIK'

''MTA ve Orman İşletme araçlarının köyümüze sıkça gelmesi üzerine, köylüler olarak, yetkililerden bilgi almak istedik. Çünkü bizler yanı başımızda Fatsa’da ve memleketin her yerinde maden denen illetin nelere sebep olduğunu biliyorduk. Yurttaşlık hakkımız olan bilgi edinme hakkına başvurmak için CİMER’e birçok başvuruda bulunduk. Gelen belgelerde Üçpınar'da 40, Yeşilkent'te 5, Çiğdem'de 2, Gökçebel'de 2 olmak üzere toplam 49 sondaj yapılacağı, sondajı MTA'nın yapacağı, yapılan aramanın betonoit olduğu yazılıydı.''

'İDARİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN MADEN ÇALIŞMALARI BAŞLADI'

''Köylüler olarak idari süreci yürütürken, sondaj ekibinin Yeşilkent Mahallesi Darakta bölgesinde çalışma yapmaya başladığını öğrendik. 3 Ekim 2020 günü Yeşilkent, Çiğdem, Üçpınar köyleri sondaj alanına yürüyüş gerçekleştirdik. Aldıkları izinlerin eksik olmasından dolayı sondaj ekibi ekipmanlarını da alıp gitmek zorunda kaldı. 27 Ekim 2020 günü sondaj ekibi tekrar geldi. Bu sefer yanında yanlarında 250'yi aşkın kolluk kuvvet bulunuyordu. Köylerini savunan bizlere, biber gazı ve jop kullanılarak sert şekilde müdahale etti. Ters kelepçeyle 10 kişi gözaltına alınmaya çalışıldı.''

'BİZ HALKIZ, HALKA KARŞI ZAFER KAZANILMAZ'

Yaşam savunucuları direnişlerini sürdürürken birçok kez kolluk kuvvetlerinin çoplu biber gazlı müdahalesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtirken sözlerini şu şekilde noktaladı :

''Bizler Ünye Üçpınar köylüleri olarak maden sondajına karşı 13 gün direndik. 13 gün yaşam alanlarımızı, geleceğimizi savunduk. Sondaj ekiplerinin ve jandarmanın köyümüzden çekilmesinden kaynaklı bundan sonra süreci büyük bir titizlikle takip edecek, hukuki işlemlerimize devam edeceğiz.
13 gün değil 13 yıl geçse de direnişimizden, yaşam alanlarımızdan, fındığımızdan vazgeçmeyeceğiz.
Biz halkız, halka karşı zafer kazanılmaz.''