Uçan Süpürge’nin Onur, Başarı ve Genç Cadı ödüllerinin sahipleri açıklandı

Uçan Süpürge’nin Onur, Başarı ve Genç Cadı ödüllerinin sahipleri açıklandı

Festivalin her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller 27 Mayıs’ta düzenlenecek açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

Uçan Süpürge Vakfı tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde, Onur Ödülleri Nur Sürer ve Zuhal Olcay’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri Ayta Sözeri, Demet Evgar, Ekin Fil ve Gülin Üstün’e, Genç Cadı Ödülü ise Ahsen Eroğlu’na verilecek.

Araftan Çıkmak temasıyla sinemaseverlerle buluşacak olan festival, bu yıl  27 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında izleyicileriyle hem sanal hem de gerçek mekânlarda buluşmayı hedefliyor.

Festivalin her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller 27 Mayıs’ta düzenlenecek açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

ONUR ÖDÜLLERİ

Festivalin Onur Ödülleri’ne Nur Sürer ve Zuhal Olcay’a layık görüldü.

Nur Sürer’e ödül şu nedenle verilecek:

40 yılı aşan kariyerinde, senaryoların, yönetmenlerin sınırlarını kırarak, bizi sarsan, toplumsal kabulleri zorlayan, kadın karakterleri perdeye taşıyan, ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’, ‘Uçurtmayı Vurmasınlar‘, ‘Ayna‘, ‘Yılanların Öcü‘ gibi filmlerle, klasik Yeşilçam sineması ile bugünün sineması arasında sağlam bir köprü kuran, sinema emekçilerinin çalışma koşullarının iyileşmesi için de mücadele vermesi.

Zuhal Olcay’a ise ödül şu nedenle takdim edilecek:

Tiyatro sahnesinden asla vazgeçmeyen, ‘Küçük Bir Öykü Bu‘, ‘İyisin‘, ‘Ankara’da Âşık Olmak‘ gibi ortak hafızamızda yer eden şarkılarını söylediği albümler çıkaran, rol aldığı filmlerde kadınlığı, ilişkileri, arkadaşlıkları, evlilikleri, ev içi köleliği ve toplumsal cinsiyeti yeniden düşündüren, hayatın ortasından ya da kıyısından kadınları cesaretle karşımıza getiren çok yönlü sanatçı kişiliği.

BİLGE OLGAÇ BAŞARI ÖDÜLLERİ

Türkiye sinemasının farklı cephelerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, erkek egemen sinemanın ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl dört isim arasında paylaştırılacak.

- Genç kuşak müzisyenler arasından öne çıkan, Proudpilot grubuyla adını duyuran, Kaygı, Körfez, Evde Yok, Cadı Üçlemesi 15+, Hayaletler filmlerinin müziklerinin bestecisi Ekin Fil,

- 17 yaşında tiyatro sahnesine adım attıktan sonra hem tiyatroda, hem televizyonda, hem de Beyza’nın Kadınları, Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok, Sofra Sırları gibi filmlerle, kurucusu olduğu Tiyatro Pangar’da metinler sahneleyen ve yine kurucusu olduğu Hata Yapım Atölyesi’nde eğitmenlik yapan Demet Evgar,

- Sinemaya müzik sahnesinden geçiş yaparak Aile Arasında dâhil pek çok filmde ve dizide oynayan oyuncu, şarkıcı, insan hakları ve LGBTİ+ aktivisti Ayta Sözeri,

- Son 20 yıldır yapımcılık başta olmak üzere, satış, pazarlama gibi farklı alanlarda Türkiye sinemasına emek veren ve Türkiyeli bağımsız sinemacıların uluslararası platformlarda tanınmasını sağlayan İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar yöneticisi Gülin Üstün.

GENÇ CADI ÖDÜLÜ AHSEN EROĞLU'YA

Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından bu yana verilen Genç Cadı Ödülü ise Ahsen Eroğlu’ya verilecek.

Festivalin 2013 yılında ilk kez verdiği; kendi alanında “uğraşına” bir ömür vermiş kadınları selamladığı Tema Ödülü ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

DAHA FAZLA