Üç ilde kayyum ablukası sürüyor: Protestolara yine polis saldırdı!

Üç ilde kayyum ablukası sürüyor: Protestolara yine polis saldırdı!

Diyarbakır, Van ve Mardin'e kayyum atanmasından sonra halk, protesto gösterilerine devam ediyor.

Diyarbakır, Van ve Mardin'e kayyum atanmasından sonra halk iradesine sahip çıkmaya devam ediyor.

Diyarbakır halkı geçtiğimiz gün belediye önünde buluşmuş, kitleye büyük bir polis saldırısı gerçekleşmişti. Van ve Mardin'de de halka polis saldırmış, saldırı sonucunda birçok kişi yaralanmış ve gözaltılar gerçekleşmişti. 

Bugün de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yollar polis bariyerleriyle kapatılarak yollara TOMA’lar yerleştirildi. 

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın yerine kayyum atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyurdu. 

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan'ın görevinden alınarak yerine kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, belediye meclis üyelerine yazı göndererek, meclisin feshedildiğini bildirdi. Kayyum Bilmez, bundan sonra meclisin görev ve yetkililerinin belediye encümeninde olacağını bildirdi. 

GÜNCELLEME 16.10

Van'da polis, HDP'li milletvekillerini ablukaya aldı. Vekillerin bulundukları yerden çıkışlarına izin verilmiyor.

GÜNCELLEME 16.00

Van'da polis kafeye sıkıştırdıkları kişilere saldırdı. Saldırı sırasında bir yurttaşa işkence yapıldı. 

GÜNCELLEME 15.10

Sezai Temelli'nin Mardin'deki açıklamasından sonra kitleye yönelik polis saldırısı sonucunda HDP'li milletvekilleri ile polis arasında arbede yaşandı.

 

GÜNCELLEME 14.30

Ofis bölgesine yürüyen Diyarbakırlılara polis saldırdı, saldırı sonucu en az 3 kişi gözaltına alındı

GÜNCELLEME 14.00

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü’nün büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Karayolları Parkı’nda yapmak istediği açıklama ve yürüyüş engellendi. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve milletvekilleri sabah saatlerinde Mardin’e ulaştı. Protestoların önlenmesi için kent girişleri ve içinin polis ablukasına alınmasına rağmen Karayolları’nda bir araya gelen kitle, kayyum atanmalarına tepki gösterdi. 

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ın da katılacağı yürüyüşe izin verilmedi. TOMA ve zırhlı araçlarla kitlenin etrafı sarılırken, burada konuşan Temelli, “Bu fotoğraf darbe fotoğrafıdır. Hep birlikte bu fotoğrafa karşı demokrasinin sesini yükseltmeye devam edeceğiz. HDP’nin belediye eşbaşkanları Arap halkının, Kürt halkının, Süryani halkının, Mardin’in kadim halklarının temsilcisidir. Bu devlet aklı değildir. Bu aklını yitirmişlerin aklıdır. Devlet aklı, halkın haklarını savunandır. Bu iradeyi yok sayanlar bunun hesabını verecektir. Sokaklarda bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Kendi yasalarını bile yok sayan bu uygulama zorbalıktan ibarettir. Burada devlet hukukunu görmek mümkün değildir. Devlet kendi hukukunu, Anayasası’nı yok saymaktadır” diye konuştu.

GÜNCELLEME 12.50

Leyla Güven, oturma eyleminin yapıldığını alana alkışlarla geldi.

GÜNCELLEME 12.15

Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı açıklama yaparken, oturma eyleminin saat 13.00'e kadar devam edeceği açıklandı.

GÜNCELLEME 11.45

Kayyuma karşı sokağa çıkan Diyarbakır halkına polis müdahale anonsları yapıyor, halk buna karşılık olarak oturma eylemi yapıyor.