Twitter Neo-Nazileri engellemeyecek çünkü bu durum Cumhuriyetçi Parti’yi etkileyebilir

Twitter Neo-Nazileri engellemeyecek çünkü bu durum Cumhuriyetçi Parti’yi etkileyebilir

Çeviri: Ada Bülbül

Neo-Nazileri Twitter’dan uzaklaştırmak kolay bir süreç midir? Büyük ihtimalle kolay değildir. En azından ırkçı tweetlere karşı bir önlem alınamaz mı? Alınır, fakat nefret söylemleri kaldırılan kişiler durumdan mutlu olmayacaktır.

321 milyon kullanıcıya sahip olan Twitter, bu ırkçı ve yabancı düşmanı olan tweetleri engellemek için yardımcı olursa ülkedeki dijital nefret söylemlerinin bu denli hızlı yayılmasının önüne geçebilir. Bir Twitter çalışanının neden önlem alınmadığını merak ettiği ortaya çıktı.

22 Mart’ta düzenlenen ve her bölgeden çalışanların katıldığı toplantıda bir çalışan, Twitter’ın yapay zekası kullanılarak beyaz ırkçılarını siteden atabilecekken şirketin hangi sebeple bu konuda adım atmadığını sordu. Bundan önce, Twitter İslam Devleti propagandasının yapıldığı hesapları engellemişti. Twitter’ın bu konudaki hamlelerini daha önceden incelemiş olan birine göre cevap hiç de şaşırtıcı değildi: Nefret söylemlerini belirlemek için oluşturulan içerik filtreleri Cumhuriyetçi politikacıların engellenmesine yol açabilir.

‘’MotherBoard’’,yöneticinin algoritma süreci ile ilgili yaptığı açıklamayı ayrıntılandırdı.

Yönetici şöyle açıkladı: ‘’Ne çeşit içerik filtresi kullanılırsa kullanılsın, hepsinde bir şeyi elde etmek için başka bir şeyden vazgeçilir. Örnek olarak Twitter IŞİD’e karşı önlem aldığında bu aynı zamanda Arapça yayın yapan kanalları da engelliyor. Genel olarak toplum, bu hamle başkalarını etkilese de IŞİD’in engellenmesinin gerekli olduğunu kabul ediyor.’’

MotherBoard tarafından doğrulanan farklı tartışmalarda ise soru soran çalışan, Twitter’ın beyaz ırkçılarına karşı aynı hız ve kararlılıkla hamle yapmadığını çünkü bu durumdan etkilenecek olan hesapların içinde Cumhuriyetçi politikacılarınki de olabileceğini söyledi.

Bu çalışan, teknik açıdan Cumhuriyetçi politikacıların içeriklerinin de beyaz ırkçılarının içerikleri gibi silinebileceğini söyledi. Beyaz ırkçılarının tüm tweetlerinin silinmesi uğruna politikacıları engellemenin toplum için kabul edilemez olacağını vurguladı.

Öyleyse tam olarak kimler bu filtreler yardımıyla engellenebilir? Yeni başlayanlar için, Iowa’nın Cumhuriyetçi Steve King’i, üçüncü kez beyaz ırkçısı biri tarafından atılan ırkçı tweeti alıntıladı. Bu işi kendileri yapanlar da bulunmakta: Cumhuriyetçi Parti adayı Paul Nehlen, Prince Harry ve Meghan Markle hakkında ırkçı bir tweet atması sınucunda kendi kendini engelletti. 

Twitter MotherBoard’a çalışanın ifadesinin şirketin politikalarını ya da uygulamalarını doğru bir şekilde ifade etmediğini söyledi. Bu sırada, Facebook beyaz ırkçılarını engellemeye başlamıştı.

Bu haberler, Donald Trump’ın Twitter CEO’su Jack Dorsey ile toplantı yapmasından ve takipçi kaybetmek konusunda yakınmasından günler sonra bizim elimize ulaşmıştır. Başlangıçta toplantı ‘’2020 seçimlerinin öncesinde kamuya açık konuşmanın sağlığını korumak ve opioid krizine cevap vermeye yönelik çabaları’’ tartışmak üzere alındı. Fakat kısa sürede neden Twitter’ın kullanıcı sayısının düştüğüne yönelik Sıkça Sorulan Sorular (SSS) toplantısına dönüştü. Trump, Obama’nın Twitter kullanma konusunda kendisinden daha ‘’kötü’’ olduğuna inanıyor. Trump’a yakın iki kişiye göre ise Trump, buna rağmen Obama’nın nasıl daha fazla takipçisi olduğu konusunda yakınıyor.

Kaynak: Yahoo

DAHA FAZLA