Tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına AKP ve MHP’den ret!

Tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına AKP ve MHP’den ret!

TBMM Genel Kurulu’nda dün tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin önerge verildi. Önerge, Saray ittifakı oylarıyla reddedildi.

İleri Haber

Tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin önerge ise AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP’li Abdurrahman Tutdere, “Adıyaman'da, Malatya'da, başka bölgelerde üreticiler kooperatif kurmak için sermaye bulamazken karteller piyasayı ele geçirdi” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda dün tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin önerge verildi.

Önergeye ilişkin konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, bu konunun TBMM'de birçok kez konuşulduğunu, AKP iktidarının tütün meselesini tamamen yabancı kartellere ve şirketlere devrettiğini ve samimiyetle yaklaşmadığı için de tütünün konuşulmaya devam edeceğini ifade etti.

Tarımdaki girdi fiyatlarının yüksekliğinin bütün çiftçileri olduğu gibi tütün üreticilerini de mağdur ettiğini dile getiren Milletvekili Tutdere, "Sözleşmeli tütünde, yılın başında üretici ile firmalar arasında sözleşme yapıldı. Şu anda Ege'de, Karadeniz'de, Güneydoğu Anadolu'da alım zamanı. Mart ayında mazotun fiyatı 6,86 lira iken bugün 8,39 lira. DAP gübrenin tonu 4 bin 25 lira iken bugün 8 bin 650 liraya çıkmış durumda. Yani gübre, mazot fiyatları artmış. Şu anda firmalar, çiftçiye, üreticiye yılın başındaki fiyatı teklif ediyorlar, hatta onun da altındaki fiyatı teklif ediyorlar. Üretici bu konuda mağdur, üreticinin bu zararının bir şekilde karşılanması lazım; aksi takdirde Türkiye'de tütün ve tütüncülük hızla bitmeye doğru sürükleniyor" ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER TARLADAN ELİNİ ÇEKTİ

Tütün üretici sayısında yaşanan büyük düşüşe dikkat çeken Milletvekili Tutdere, "AKP iktidara gelmeden önce Türkiye'de 2002 yılında 405 bin tütün üreticisi vardı, 2020 yılında bu üretici sayısı 33.685 kişiye düşmüş yani Türkiye'de 371.315 tütün üreticisi tarladan elini çekmiş. İşte, AKP iktidarının tütünü getirdiği nokta bu rakamlardan ortaya çıkıyor." dedi.

ÖTV’Yİ YABANCI KARTELLER İÇİN DÜŞÜRÜLDÜ

Yerli üreticiyi koruyacak mekanizmaların kurulmadığını ve ÖTV'nin sadece yerli tütün üreticisi için değil uluslararası sigara şirketleri için de düşürüldüğüne dikkat çeken Milletvekili Tutdere, "Şimdi sizin sözcüleriniz buraya çıkacak "ÖTV'yi düşürdük, kooperatiflerin yolunu açtık." diyecekler. Siz ÖTV'yi yerli tütün üreticileri için düşürmediniz, bunu nereden anlıyoruz? 2020 yılında siz ÖTV'yi düşürdüğünüzde sarmalık tütünde uluslararası hiçbir şirket yoktu; ÖTV'yi düşürdünüz, burada yerli üreticiyi koruyacak bir mekanizma koymadınız, uluslararası sigara şirketleri de bu ÖTV'den faydalanır hâle geldi." ifadelerini kullandı.

‘18 ULUSLARARASI KARTEL, PİYASAYI ELE GEÇİRDİ’

Üreticilerin kooperatif kurmak için sermaye bulamazken sigara kartellerinin piyasayı tamamen ele geçirdiğini ifade eden Milletvekili Tutdere, "Türkiye genelinde daha kooperatifler kurulmamışken, 18 uluslararası kartel Türkiye'deki sarmalık tütün piyasasını tamamen ele geçirdi. Adıyaman'da, Malatya'da, başka bölgelerde üreticiler kooperatif kurmak için sermaye bulamazken karteller piyasayı ele geçirdi. AKP'nin çıkardığı yönetmelikle diyorsunuz ki: ‘Adıyamanlı tütüncü gitsin Philip Morris'le yarışsın.’ Böyle bir yarışta yerli ve millî üreticinin şansı yoktur" şeklinde konuştu.

AKP’NİN TÜTÜNDEKİ ESERİ

AKP'nin tütünü serbest bırakmadığını aksine tütün satışına üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası getirdiğini ifade ederek, "AKP 2008 yılında 50 kiloya kadar tütünü serbest bıraktı cümlesi doğru değildir. 50 kiloya kadar sadece tüketim için, yani vatandaşın kendi şahsi ihtiyacı için bulundurabilir. Fakat ticarette '1 gram tütün satmak' dahi suçtur. Hatta AKP mevcut cezalarla yetinmedi, 2017 yılında bu parlamentodan geçirdiği kanunla 1 kilo tütün satana üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası getirdi ve bu hapis cezası da 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. İşte AKP'nin tütündeki eseri, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasıdır" dedi.

‘HAPİS CEZASI ORTADAN KALDIRILMALI’

Yapılan düzenlemelerin yerli üreticileri korumadığını, büyük sigara şirketlerini koruduğunun altını çizen Tutdere, "Getirmiş olduğunuz bu mekanizma, uluslararası sigara şirketlerini koruyacak hukuksal bir düzenlemedir. Yüzde 40 ÖTV'yle, yüzde 18 KDV'yle, yüzde 3 stopajla küçük üreticinin kuracağı kooperatifin yaşama şansı yoktur. AKP'nin anlamak istemediği de tam olarak budur. Sigara şirketleri Çin'den, Brezilya'dan tütün getiriyor ve bu tütünleri iç piyasaya sürüyor. Dolayısıyla yerli tütün üreticisini koruyacak bir mekanizma oluşturmak ve bu hapis cezasını tamamen ortadan kaldırmak gerekiyor. Tütüne, kenevirle aynı muameleyi yaparak bu tütünün Türkiye topraklarında gelişmesini sağlayamazsınız. Sizin yapmış olduğunuz düzenlemeler büyük şirketlerin işine geliyor, yerli üreticiyi korumuyor." ifadelerini kullandı.

ÖNERGEYE RET

Büyük sorun ve mağduriyetler yaşayan tütün üreticilerinin sorunlarının araştırılmasına ilişkin önerge ise AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.