Tutuklu yargılanan 9 gazeteci tahliye edildi

Tutuklu yargılanan 9 gazeteci tahliye edildi

Gazeteciler, Ankara merkezli soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteciler Diren Yurtsever, Selman Gözelyüz, Deniz Nazlım, Berivan Altan, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli ve Hamdullah Bayram tahliye edildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever ile muhabirler Selman Gözelyüz, Deniz Nazlım, Berivan Altan, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz, Mehmet Günhan ve JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ile Öznur Değer, Ankara merkezli soruşturma kapsamında 20 Ekim 2022 günü gözaltına alınmalarının ardından 29 Ekim’de tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında, Yeni Yaşam muhabiri Hamdullah Bayram da 2 Mart’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

9 GAZETECİ TAHLİYE EDİLDİ

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, gazetecilerin yargılandığı davanın ilk duruşması, bugün Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, Hamdullah Bayram dışındaki tüm gazetecilerin tahliyesine karar verdi.

‘KALDIĞIMIZ YERDEN GAZETECİLİĞE DEVAM EDECEĞİZ’

Tutuklu bulundukları Sincan Cezaevi’nden zılgıtlar eşliğinde çıkan gazeteciler, özgür basının susturulamayacağını vurgulayarak yazmaya kaldıkları yerden devam edecekleri ifade etti. Cezaevi çıkışında açıklama yapan MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever şunları kaydetti:

“Bugün duruşma salonunda niçin tutuklandığımızı anlattık, gazeteciliğimizin yargılanamayacağını anlattık. Kürt basınının biat etmediği için hedef alındığını belirttik. Türkiye’deki bütün gündeme, Kürt sorununa dair haberler yaparız. Bu da iktidarı rahatsız etti. Bugün savunmamızda neden Kürt basının hedef aldığını anlattık. Karanlığı aydınlığa çevireceğiz. Kaldığımız yerden gazeteciliğe devam edeceğiz. İktidarı rahatsız edeceğiz, bizim üzerimizden Kürt basınını itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Özgür basın geleneği olarak bu saldırıları püskürttük. Yaşasın özgür basın ve her şartta yazmaya devam edeceğiz.”

‘ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAYACAK’

Tahliye edilen gazetecilerle dayanışmak için cezaevi önünde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki ise şunları dile getirdi:

“Son günlerde aldığımız en iyi haberlerden biriydi. Hükümetin yargıyı nasıl kontrol ettiğini öğrenmek istiyorsa bu dosyaya baksınlar onlarca Kürt gazeteci tutuklandı ve seçimden sonra ilk duruşmada serbest bırakıldılar. Bu mücadele devam edecek. Bugüne kadar özgür basın susturulamadı bundan sonra da susturulamayacak. İyi ki varlar, iyi ki aramızdalar. HDP ve Yeşil Sol Parti adına hoş geldiniz diyorum.”