Tutuklu vekil cezaevindeki hak ihlallerini sordu

Tutuklu vekil cezaevindeki hak ihlallerini sordu

246 gündür tutuklu bulunan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik kendisinin de kaldığı Sincan Kapalı Cezaevinde yaşanan sorunlara ilişkin soru önergesi verdi.

İleri Haber

246 gündür tutuklu bulunan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Başbakan Binali Yıldırım'a ilettiği soru önergesiyle Sincan Kapalı Cezaevinde yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı.

Önergede “OHAL ile birlikte hazırlanan genelgeler ve yürürlüğe konulan KHK’ların yansıdığı ilk alan olan cezaevleridir. Türkiye de var olan siyasi toplumsal ve ekonomik açmazların çözümü maksadıyla yürürlüğe konan politikaların cezaevlerini ilgilendirdiği herkesin malumudur.  Tutuklu ve hükümlü haklarına getirilen kısıtlamalar, gönderilen genelgelerin hak ve hukuktan uzak bir şekilde hazırlanmış olması cezaevi idareleri ve hükümlü ve tutukluları karşı karşıya getirmektedir” dendi.

Çelik’in, Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

1-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde OHAL’le birlikte açık ve kapalı görüşlerin sınırlandırılma sebebi nedir? Bu sınırlandırma ile tutuklu ve hükümlülerin hem kendilerinin hem de ailelerinin dolaylı olarak cezalandırılmaya çalışıldığı bilgisi doğru mudur?

2-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde OHAL öncesi spor, kurs, sohbet, kütüphane gibi hakların neredeyse tamamen kaldırılmasının sebebi nedir? 

3-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde her hafta kullanılan telefon hakkının 15 günde bire düşürülmesi ile hedeflenen sonuçlar nelerdir?

4-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde kıyafetlerde renk kısıtlamasının sebepleri nelerdir? Kıyafet bile alacak parası olmayan tutuklu ve hükümlülere devlet desteği sağlanmakta mıdır? 

5-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde dış giyimde yasak yetmiyormuş gibi iç giyimde de yasağın uygulanmasının açıklaması nedir? 

6-Sincan Cezaevinde TV kanallarına getirilen kısıtlamanın sebepleri nelerdir? TV kanallarında yaşanan teknik sorunların çözülememesinin sebepleri nelerdir?

7-Sincan Cezaevinde sıcak suyun Pazartesi, Çarşamba, Perşembe, Cuma sadece 2 saat verilmesinin sebebi nedir? Mahpusların bu mağduriyetinin çözümü için bir çalışma olacak mıdır?

8-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde kantinlerde stokların yetersiz olmasının ve olan ürünlerin kalitesiz olmasının sebepleri nelerdir?

9-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde yaklaşık üç aydır dış kantin uygulamasının olmamasının sebepleri nelerdir?

10-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde artan gerginliklerin çözümü için neden makul adımlar atılmamaktadır?

11-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde diyaloglarla halledilebilecek pek çok konunun disiplin cezalarına varacak noktaya getirilmesinin sebepleri nelerdir? 

12-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde cezaların bu kadar keyfi verilmesi ile mahpusların tahliye durumlarının bu kadar kolay etkilenmesi doğru bir yaklaşım mıdır?

13-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde koğuşlarda kapasitenin fazla mahpusun bir arada kalması sorununun çözümü için yapılan çalışmalar var mıdır?

14-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde kapasite fazlası kalım sonucunda doğacak hijyen ve sağlık sorunlarının çözümü konusunda atılan adımlar nelerdir?

15-Sincan Cezaevinde sadece bir doktorun bulunmasının sebepleri nelerdir?

16-Sincan Cezaevinde sadece bir doktor olması ve doktorun haddinden fazla hasta bakması sebebiyle hastayla yeteri kadar ilgilenememesinden doğacak sorunlarla ilgili alınan önlemler nelerdir?

17-Sincan Cezaevinde, kurum dışında muayene olmak isteyen çok fazla tutuklu ve hükümlü olduğu halde sayı fazlalığı sebebiyle tedavilerinin yapılamaması veya sarkması sorunu için alınan önlemler nelerdir?

18-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde infaz memurlarının sayısal olarak azlığı sorununu gidermek için alınan önlemler nelerdir?

19-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde iş yoğunluğu fazla olan çok zor şartlarda çalışan infaz memurlarına psikolojik destek vermek için planlanan çalışmalar nelerdir?

20-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde yaşanan olumsuzlukların bir an önce giderilmesi için hükümetinizin acil eylem planı var mıdır?

21-Sincan Cezaevinde ve diğer cezaevlerinde kalan güncel tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

Muş Milletvekili Burcu Çelik Muş'ta  referandum çalışmalarının ardından 19 Nisan 2017 de tutuklanarak Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevine gönderilmişti.

Çelik; 6 Ekim’de Muş 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.