'Tutuklu trans kadın Buse'nin ameliyatı neden engellenmektedir?'

'Tutuklu trans kadın Buse'nin ameliyatı neden engellenmektedir?'

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, cinsiyet uyum operasyonu engellenen tutuklu trans kadın Buse ile ilgili verdiği soru önergesinde “Ameliyatı neden engellenmektedir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, cinsiyet uyum operasyonu engellenen tutuklu trans kadın Buse ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Gülüm önergesinde, cezaevlerinde trans kadınlara yönelik yaklaşımların ‘ırkçılık’ boyutuna ulaştığını, bunun LGBTİ+ ve insan hakları alanındaki sivil toplum örgütlerinin raporlarına yansıdığını belirterek, “Mahpusların neredeyse tamamı erkek hapishanelerinde tutulmakta, kapasite yetersizliği gerekçesiyle de çoğu, tekli hücrede tutulmaktadır” dedi.

'HAPİSHANE KOŞULLARI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ'

Önergesinde trans kadın tutukluların cezaevlerinde yaşadıkları kötü muameleden örnekler de veren Gülüm, “Bu nedenlerle cinsiyet geçiş ameliyatları, kişinin ruh sağlığı açısından zorunlu olmasının yanı sıra hapishane koşulları açısından da büyük önemdedir” ifadelerini kullandı.

Gülüm “Trans kadın mahpusların hapishaneye girişlerinden itibaren hastane ve mahkemeye gidişleri esnasında erkek gardiyanlar tarafından aranması, erkek ihtiyaçlarına göre düzenlenen kantinlerde ihtiyaçlarının çoğunu temin edememeleri, yaşadıkları kötü muamelenin birkaç örneğidir.” dedi.

HDP’li Gülüm önergesinde, Adalet Bakanı Gül’e şu soruları yöneltti:

'SORUMLU KİM?'

- Cinsiyet geçiş ameliyatına ilişkin emsal karara ve süreçle ilgili bütün prosedürlerin yerine getirilmiş olmasına rağmen Buse’nin cinsiyet geçiş ameliyatı neden engellenmektedir?

- Trans kadın mahpus Buse’nin ameliyatının bekletilerek yaşam hakkının riske atılmasından kim sorumludur?

- Buse’nin basına hitaben gönderdiği mektup bilginiz dâhilinde midir? Bir an önce talebinin karşılanması için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

- Cinsiyet geçiş ameliyatına ilişkin emsal karar bulunmasına rağmen uygulamadan kaynaklı mağduriyetler devam etmektedir. Keyfi uygulamalarla engellenen sürecin, LGBTİ+ ve insan hakları alanındaki STÖ’lerin müdahilliğinde adil ve etkin şekilde yürütülmesi amacıyla planladığınız bir çalışma var mıdır?

DAHA FAZLA