Tutuklu Sebahat Tuncel'e 11 ay 20 gün hapis cezası

Tutuklu Sebahat Tuncel'e 11 ay 20 gün hapis cezası

Sebahat Tuncel hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla açılan davada Tuncel'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Hakkında "terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından toplamda 15 yıl hapis cezası bulunan ve cezaevinde olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında 2016 yılında DBP Bağlar ilçe binası önünde yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla açılan davada Tuncel'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Davanın Diyarbakır 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 5. duruşmasına Tuncel'in avukatı Şivan Cemil Özen katılmıştı.

Avukat Şivan Cemil Özen ise iddianamede yer alan ve Tuncel'e ait "Recep Tayyip Erdoğan kadın ve Kürt düşmanıdır" ifadelerinin bütünlük içerisinde ele alındığı taktirde bir siyasetçi hakkında tespit ve olgulara dayandığının anlaşılacağını belirtti. Buna rağmen ifadelerin cımbızlandığını ve bu şekilde iddianame hazırlandığını öne sürdü.

Özen'in açıklaması şu şekilde:

“Bu suç tipi açısından uluslararası mevzuatta birçok defa mahkeme kararlarını inceledik. Müvekkil, ‘Recep Tayyip Erdoğan kadın ve Kürt düşmanıdır’ şeklinde iki cümle sarf etmiştir. Tabii ki bir tüm konuşmanın içerisinden iki cümleyi cımbızlamak anlamından uzaklaştırma anlamına geliyor. Zira bu husus ile ilgili AİHM’in ‘Caltees’ İspanya kararında konuşmanın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini konuşmanın içeriğindeki cümlenin öncesi ve sonrasına ilişkin bir tanımlama, bir tespit yapılması halinde bu hususun cümlenin içerisinden birkaç cümle çıkarılması sureti ile hakaret suçu oluşturamayacağı, ifadenin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği ön görülmüştür. Müvekkilimizin kullandığı ifadeler siyasetçi olduğu bir tespit ve olgulara dayandığı, bu olguların bir tespit olması sebebi ile ifade özgürlüğü kapsamındadır.”