Tutuklu gazetecilere cezaevinde psikolojik işkence

Tutuklu gazetecilere cezaevinde psikolojik işkence

AKP iktidarı döneminde birçok gazeteci tutuklanırken, cezaevlerinde de tutuklu gazetecilere psikolojik işkence yapılıyor.

Elazığ Cezaevi'nde kalan tutuklu gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını, Kürtçe kitap taleplerinin ise çeviri bedeli istenerek engellendiğini belirtti. 
 
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Elazığ Yüksek Güvenlikli 1 No’lu Kapalı Cezaevi'nde kalan gazeteciler Mehmet Güleş ile İdris Yılmaz, cezaevinde psikolojik tacize maruz kaldıklarını, mektuplaşmalarının engellendiğini ve Kürtçe kitapların kendilerine verilmediğini söyledi. 
 
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi’nden Zelal Pelin Doğan’ın 25 Temmuz Çarşamba günü cezaevinde ziyaret ettiği Güleş ve Yılmaz, kişisel bakım veya kırtasiye malzemelerine dahi keyfi uygulamalarla kısıtlama getirildiğini anlattı.
 
‘GARDİYANLAR IRKÇI MARŞLAR SÖYLÜYOR’
 
Gazetecilerden Yılmaz, daha önce Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerine taahhütlü olarak gönderdiği mektupların muhataplarına ulaştırılmadığını belirtti. Yılmaz ayrıca, yakın arkadaşları ve MLSA tarafından gönderilen mektup ve faksları da almadığını ifade etti. Geceleri gardiyanların bağırarak tutuklu kişileri uyandırması ve ırkçı marşları söylemesi gibi psikolojik tacizlere maruz kaldıklarını; ancak bunlar karşısında sükûnetlerini korumaya çalıştıklarını söyleyen Yılmaz, ağır tecrit koşullarında olduğunu belirtti. Yılmaz, “Diğer tutuklularla hiçbir şekilde görüşme veya sohbet mümkün değil. Bir yere getirilip götürülürken karşılaşıp selamlaşmak istense dahi bu gardiyanlar tarafından engelleniyor” dedi.
 
‘KİTAP İÇİN 1000 LİRA İSTENİYOR’
 
Kürtçe kitapların tutuklulara verilmesi için tercüman hizmeti alınması gerektiğini; bunun için ise kitabı isteyen kişinin 1000 TL ücret ödemesi istendiğini aktaran Yılmaz, ayrıca kişisel bakım malzemelerine erişemediğini, bir sabun için dahi defalarca dilekçe verilmesi gerektiğini söyledi.
 
Kendisine ailesi tarafından gönderilen ayakkabı, iç çamaşırı ve kıyafet gibi kargoların verilmediğini söyleyen Yılmaz, kırtasiye malzemelerine erişiminin de sağlanmadığın anlattı. 
 
‘SAVUNMALARA DAHİ EL KONULUYOR’
 
Gazeteci Güleş de, Yılmaz gibi psikolojik işkenceye maruz kaldığını anlattı. Gardiyanların tutuklu kişilere yönelik tacizlerinden bahseden Güleş, “Ani koğuş baskınları bunlardan birisi. Öyle ki bu baskınlarda tutukluların mahkemeye sunmak için yazdıkları savunmalara dahi el konuluyor” dedi. Avukat Doğan, Güleş’in kendilerine cezaevinde tutuklulara kağıt kalem gibi kırtasiye malzemelerinin, kişisel bakım malzemelerinin temininin cezaevi yönetimince keyfi biçimde engellendiğini, ailelerinden gelen giyecek ihtiyaçlarını içeren kargoların kendisine ulaştırılmadığını söylediğini aktardı.
 
Yazılı iletişime getirilen keyfi kısıtlamalara da değinen Güleş, “Çoğu kez mektuplar gönderilmiyor ve tutuklu ve hükümlülere gelen mektuplar verilmiyor” diye konuştu. Güleş, özellikle Kürtçe kitap istediğini; fakat cezaevinin buna kesinlikle izin vermediğini söyledi. Türkçe roman, hikaye, araştırma kitaplarının gönderiminde genellikle bir problem çıkmazken Kürtçe kitaplardan şimdiye kadar yalnızca iki tane dil bilgisi gramer kitabına izin verildiğini belirtti.