'Tutuklayacak deliller hazırladık'

'Tutuklayacak deliller hazırladık'

141 kişinin gözaltına alındığı operasyonu yöneten TEM Şube Müdürü’nün, 'İçişleri Bakanlığı ile konuştuklarını' belirterek 'Dosya kapsamında herkesi tutuklatacak ve ceza almasını sağlayacak deliller hazırladık' dediği öne sürüldü.

141 kişinin gözaltına alındığı Diyarbakır merkezli gözaltı operasyonunu yöneten TEM Şube Müdürü’nün, 'İçişleri Bakanlığı ile konuştuklarını' belirterek, “KCK ile HDP arasında bağlantı kurularak, HDP çalışmalarını illegalize edeceğiz” dediği ileri sürüldü.

'İSİMSİZ İHBAR VE GİZLİ TANIKLAR'

19 Eylül günü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne yapılan 2037860 sayılı ihbar telefonu üzerine başladığı basına yansıyan gözaltı operasyonunu haberleştiren Mezopotamya Ajansı, dosyaya ihbar telefonunun yanı sıra 'FİRAR', 'HAFIZ', 'SABIR', 'EZEL' ve 'XY21' isimli gizli tanıkların beyanlarının da eklendiğini yazdı. Dosyaya eklenen bulguların 2009 yılında başlatılan KCK Davası'nı hatırlattığı bilgisine yer verilen haberde, 'KCK Davası' kapsamında da benzer sahte delillerle 154 Kürt siyasetçiye ceza verildiğine dikkat çekildi.
 
TEM BÜRO AMİRİ: TUTUKLAYACAK DELİLLER HAZIRLADIK
 
İddiaya göre operasyonu yöneten Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü, operasyon sürerken yakınındakilere dosyalara ilişkin beyanlarda bulundu. TEM Müdürü’nün, “Dosyayı ben hazırladım, son 20 yılın en sağlam dosyası. Bu dosya kapsamında herkesi tutuklatacak ve ceza almasını sağlayacak deliller hazırladık” dediği ileri sürüldü. Yine müdürün, “İçişleri Bakanlığı ile konuştuklarını" belirterek, “KCK ile HDP arasında bağlantı kurularak, HDP çalışmalarını illegalize edeceğiz” ifadelerini kullandığı belirtildi. 
 
'BIRAKIRLARSA TEKRAR BURAYA GETİRECEKSİNİZ'
 
Gözaltına alınanların Mezopotamya Ajansı'na verdiği bilgilere göre, TEM Müdürü’nün polislere, “Bunları (gözaltında bulunanları) size zimmetliyorum. Bunları iyi tanıyın. Şayet bunlar yanlışlıkla bile olur da bırakılırsa, saçlarından tutarak tekrar buraya getireceksiniz” şeklinde tembihlediği belirtildi. Gözaltına alınanlar, TEM Müdürü'nün polislere, "Bunlara acımayın 8 şehidimizin kanı bunların elinde. Bunun intikamını alın" dediğini iddia ettiler. 
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ‘NE OLDU’ TELEFONU
 
Gözaltına alınanların savcılık ifadesi sırasında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma savcısına telefon geldiği de belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı'ndan savcılığı arayan telefondaki kişinin memura “Ne oldu, durum nedir” şeklinde soru yönelttiği, savcının ise “Halen devam ediyor” şeklinde karşılık verilmesini istediği belirtildi. Söz konusu telefonla İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmaya müdahale ettiği değerlendiriliyor.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 2017/9879 ve 2018/5079 numaralı iki ayrı soruşturma kapsamında 9 Ekim sabahı 9 kentte siyasetçi ve gazetecilere yönelik operasyon kapsamında yaklaşık 200 adrese baskın yapılmış, 141 kişi gözaltına alınmıştı.  Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde 4 gün boyunca süren ifade işlemleri ardından adliyeye çıkarılan 25 kişi tutuklanırken, 115 kişi serbest bırakılmıştı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 8 gazeteci yaptıkları haberler ile DTK ve TJA faaliyetlerine katılmakla, siyasetçiler ise açık alanda yürüttükleri siyasi faaliyetleriyle suçlanmıştı.