Tutuklanan HDP'li başkanın eşi polis baskınını anlattı: Sıkın kafasına dediler

Tutuklanan HDP'li başkanın eşi polis baskınını anlattı: Sıkın kafasına dediler

Yerine kayyum atanan ve tutuklanan Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı'nın eşi, polis baskını anlattı ve bir polisin eşi için ''Sağa sola bakarsa sıkın kafasına'' dediğini söyledi. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen Yüksekova HDP Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı, tekli hücrede tutuluyor. Sarı’nın 28 yaşındaki oğlu Ozan Sarı, babasıyla cezaevindeki son görüşünü anlatırken, ''Çok hastaydı. İnce bir battaniye vermişler. İlaçlarını da alamamış…'' dedi. Sarı’nın eşi Aynur Sarı ise eşinin kendilerinden uzaklaştırılarak Van Cezaevi’nden Elazığ Cezaevi’ne sevk edildiğini söyleyerek, ''Eşimi bizden uzağa götürdüler. Bunu kabul etmiyoruz'' ifadelerini kullandı.

'UZAK BİR YERE SEVK EDİLMESİ BİLİNÇLİ'

Yüksekova’da rekor oyla seçilerek seçilerek belediye başkanlığını kazanan HDP’li Eş Başkanlar İrfan Sarı ve Remziye Yaşar, 15 Ekim’de gözaltına alınarak iki gün sonra da tutuklanarak Van Cezaevi’ne gönderildi. Bir hafta önce de iki eş başkan ailelerinden 650 km. uzaklıktaki Elazığ Yüksek Güvenlikli 2 Nolu Cezaevi’ne sevk edildiler. Sarı’nın oğlu Ozan Sarı, babasının uzak bir yere sevk edilmesinin ‘bilinçli’ yapıldığını söyleyerek, ''Babamı gözaltına aldıklarında üstünde elbiseleri bile yoktu. Rica ederek zorla elbiselerini giydirdik. Ters kelepçelenerek gözümüzün önünde evden çıkartıldı. Yine aynı şekilde saatlerce elleri ters kelepçeli biçimde gözaltında tutuldu. İşlemleri bittikten sonra Van Cezaevi’ne sevk edildi. Fakat daha sonra Elazığı Yüksek Güvenlikli 2 No’lu Cezaevi’ne sevk edildi. Bölgenin kış şartları, annemin tedavisi devam etmekte olan troid kanseri, benim ise avasküler nekroz hastalığım var. Bunların yanı sıra babaannemin yaşlılığa bağlı hastalıkları babamın ziyaretine gitmemiz için zorluk çıkartıyor'' dedi.

'YENİ AMELİYAT OLMUŞTU'

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, en son geçen hafta babasıyla cezaevinde görüşen Sarı, ''Babam hastaydı'' diyor ve şöyle devam ediyor:

''Babam şu an tekli hücrede tutuluyor. Tek başına havalandırmaya çıkartılıyor. Kullanması gereken ilaçlar olmadığı için kendisine başka ilaçlar verilmiş. Kaldığı hücrede battaniye bile verilmiyor. Çok ince bir battaniye verilmiş. Bir kentin belediye başkanına yapılanlar kabul edilemez. Babamın en azından bize yakın bir yere sevk edilmesini ve tedavisinin yapılmasını istiyoruz. Zaten cezaevine girmeden önce daha yeni ameliyat olmuştu. Bu konuda cezaevi yönetiminin de hassas olmasını istiyoruz.''

'SAĞA SOLA BAKARSA SIK KAFASINA'

İrfan Sarı’nın eşi Aynur Sarı da eşinin kendilerinden uzak bir cezaevine sevk edilmesini tepki gösteriyor. Sarı, 1 buçuk ay önce sabah saatlerinde onlarca polisin eve baskın yaparak eşini gözaltına aldıklarını anlatarak, ''Hâlâ olayın şokunu atlamadık'' dedi.  Sarı, gözaltı sabahı yaşananları şöyle anlattı:

''1 buçuk ay önce onlarca polis biz uykudayken kapımızı kırarcasına açmaya çalıştı. Üstümüzü giyip kapıyı açacağımızı söyledikten sonra hemen kapıyı açtık. Ben de kendilerine, ‘evime galoş giymeden giremezsiniz’ dedim. Ancak dinlemediler. Hemen oğlumu ve eşimi yere yatırdılar. İrfan yerdeyken sağa ve sola baktı. Yüzü maskeli bir polis de kendisine bağırarak, ‘Sağa sola bakma’ dedi. Bu sözlerin üzerine başka bir polis de, ‘Eğer sağa sola bakarsa sık kafasına’ diyerek bağırıyordu. Sonra eşimin elini ters kelepçeleyerek götürdüler. Evden çıkartılınca da bana ve oğluma bakmak istedi ancak yine izin vermediler. Önce Van’a götürdüler sonra bizden uzaklaştırarak Elazığ’a… Ben de hasta olduğum için kendisini görmeye gidemiyorum. Hemen hücreye atmışlar. Ben de çocuklarım da bu olaydan dolayı çok sarsıldık. Bunu yapmalarına gerek var mıydı? Şimdi de eşimi bizden uzağa götürdüler. Bunu kabul etmiyoruz.''

KONUYA İLİŞKİN SORU ÖNERGESİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, Sarı’nın cezaevinde yaşadıklarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Gergerlioğlu, Oktay’a şu soruları sordu:

- Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın cezaevi koşulları hakkındaki iddialar doğru mudur?

- Bu iddialar doğruysa Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın tek kişilik hücrede tutulduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa seçilmiş bir belediye başkanına bu muameleye neden gerek durulmuştur?

- Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın gözaltına alınırken ters kelepçe takılarak itibar kaybına sebep olunması hedeflenmiştir iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa ilgili polisler hakkında açılmış soruşturma var mıdır? Açılmış soruşturma varsa hangi aşamadadır?

- Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı neden Elazığ’a nakil olarak gönderilmiştir? Ailesinin ve kendisinin sağlık sorunları sebebiyle seyahat etme zorluğu neden dikkate alınmamıştır?

- Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın devamlı kullandığı ilaçlarını alamadığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış soruşturma var mıdır? Soruşturma varsa hangi aşamadadır?

- Yüksekova Belediye Eş Başkanı İrfan Sarı’nın ailesine yakın Van’daki cezaevlerinden birine gönderilmesiyle ilgili yapılan çalışma var mıdır?