Türksat usulsüzlük yaptığını kabul etmeyince Sayıştay TDK tanımı ile açıkladı

Türksat usulsüzlük yaptığını kabul etmeyince Sayıştay TDK tanımı ile açıkladı

Türksat’ın usulsüz bir şekilde bir firmaya hizmet verdiği ortaya çıkınca Türksat bunun usulsüz olmadığını savundu. Bunun üzerine Sayıştay Türksat'a TDK ile cevap verdi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK); Türksat A.Ş.'den 3 ayrı hizmeti ihalesiz bir şekilde aldığı, Türksat'ın ise bu hizmetleri kendisi yapması gerekirken başka firmalara verdiği ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri tuttuklar raporda, kanuna göre Türksat'ın aldığı işleri ''doğrudan yapma zorunluluğunun'' bulunduğunu belirtti.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, Sayıştay, Türksat’ın böyle bir zorunluluğu olmadığını savunan TİTCK’ye “Doğrudan” kelimesinin sözlükteki anlamını anımsattı.

Sayıştay’ın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2019 yılı denetim raporuna göre, kurum ihalesiz olarak Türksat’tan İletişim Merkezi hizmeti, Bilgi Teknolojileri Danışmanlık ve Destek hizmeti ile Elektronik Süreç Yönetim Sistemi yazılım bakım destek hizmeti aldı. Ancak bu yapılırken, Türksat  A.Ş.’den doğrudan yapılacak hizmet alımlarının Kamu İhale Kanunu’na tabi olmaması dikkate alınmadı.

Türksat ise imzaladığı sözleşmelerle işi 3 farklı firmaya yaptırdı. TİTCK ile Türksat A.Ş. arasında yapılan sözleşmede, ''destek personeli'' ünvanında çalışacak personel için 2019 fiyatlarıyla Türksat'a 12 bin 584 TL ödeneceği belitrildi.

Türksat anlaştığı bir alt firmaya, bu unvandaki personel için 10 bin 731 TL ödeyeceğini belirtti. Alt firma da, söz konusu personele 3 bin 758 TL ile 10 bin 731 TL arasında kendi belirlediği bir tutarı ödeyeceğini söyledi. 

TİTCK, Sayıştay denetçilerinin uyarıları üzerine, alınan hizmetin Türksat tarafından üretilmesi gerektiğine dair bir zorunluluk bulunmadığını savundu.

Bunun üzerine Sayıştay denetçileri, “Doğrudan kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlükte ‘Aracısız olarak, herhangi bir aracı kullanmadan’ olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla Türksat AŞ’den yapılacak alımın herhangi bir aracı kullanmadan yapılması gerektiği anlaşılmalıdır. Kanun koyucunun ‘doğrudan’ kelimesini kanun metnine yazmasının, hizmetin Türksat A.Ş. tarafından üretilmesi anlamını içermekte olduğu açıktır” dedi.

DAHA FAZLA