Türkmenistan'da 'koronavirüs hakkında konuşmak yasaklandı' iddiası

Türkmenistan'da 'koronavirüs hakkında konuşmak yasaklandı' iddiası

Türkmenistan'da hükümetin, medyada ve sağlık broşürlerinde "koronavirüs" kelimesinin kullanımını yasakladığı iddia edildi.

Türkmenistan'da hükümetin, medyada ve sağlık broşürlerinde yeni tip "koronavirüs" (Kovid-19) kelimesinin kullanımını yasakladığı iddia edildi. Türkmenistan Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve virüslerin yol açtığı hastalıklardan korunma ile ilgili broşürlerde de koronavirüs kelimesi kullanılmadı. 

Türkmenistan'da hükümetin, medyada ve sağlık broşürlerinde "koronavirüs" kelimesinin kullanımını yasakladığına dair haberlerin ardından bir açıklama yayınlayan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF); vatandaşların tehlikeye atıldığını belirtti. 

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya masası şefi Jeanne Cavalier, yetkililerin bu uygulama ile "Türkmen vatandaşlarını riske atmanın yanı sıra Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhamedov'un otoriter yönetimini güçlendirdiğini" belirtti. Cavalier, uluslararası toplumu, sistematik insan hakları ihlallerinden dolayı tepki göstermeye çağırdı.

Açıklamada, RSF'nin Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkmenistan'ın en kapalı ülkeler arasında yer aldığı, medyanın hükümetin kontrolünde olduğu ve internete de sansür uygulandığı belirtildi.

MASKE TAKANLAR GÖZALTINA ALINIYOR

Özgür Avrupa Radyosu'nun (Radio Free Europe) Türkmen dilinde yayın yapan Azatlyk Radiosy ise sivil giyimli "ajanların" halk arasında dolaşıp yeni tip koronavirüs ile ilgili konuşanları veya maske takanları gözaltına aldığını iddia etti.

Azatlyk Radiosy'nda yer alan haberlere atıf yapılan açıklamada, 17 Mart'ta Moskova'da Türkmenistan elçiliğinin kapanmasının ardından pek çok Türkmen vatandaşının ülkelerine geri dönmek için havaalanında beklediği ifade edildi