Türkiye’ye ait özel jet düştü: 11 ölü

Türkiye’ye ait özel jet düştü: 11 ölü

İş insanı Hüseyin Başaran'ın kızına ait özel jetin İran'da düşmesi sonucu 11 kişi hayatını kaybetti.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden kalkarak İstanbul'a hareket eden Türk özel jeti İran'da düştü. Düşen uçakta bulunan 11 kişi yaşamını yitirdi. Uçaktaki yolcuların Hüseyin Başaran'ın kızı Mine Başaran ve 7 kız arkadaşı olduğu, Dubai'ye giden Başaran ve arkadaşlarının 'bekarlığıa veda partisi'nden döndükleri öğrenildi.

CNN Türk canlı yayınına katılan Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi, kaza mahalinden dumanların yükseldiğini ve uçaktan herhangi bir sinyal alınmadığını bildirdi. Düşen uçakla ilgili arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran uçağın enkazına ulaşıldığını açıkladı. İran Acil Yardım Kurumu, uçakta ölen 11 kişinin kimliklerinin belirlenmesi için DNA testinin gerekli olduğunu açıkladı.

JET DÜŞMEDEN ALEV ALMIŞ

İran yerel medyasının görgü tanıklarının ifadelerine dayandırarak verdiği haberlerde, uçağın düşmeden önce alev aldığı ve enkazının bulunduğu alandan dumanların yükseldiğini aktardı.

Edinilen bilgilere göre Başaran Grubu'nun veliahdı Mina Başaran ile Metprint Baskı Sistemleri'nin sahibi Murat Gezer’in 14 Nisan'da Çırağan Sarayı'nda evlenmeyi planladığı öğrenildi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: BAŞARAN HOLDİNG'E AİT

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da düşen TC-TRB kuyruk numaralı uçağın Başaran Holding'e ait olduğu açıklandı.

AYNI BÖLGEDEKİ İLK KAZADA 80 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Türk özel jetinin düştüğü bölgede yakın zamanda İran Havayolları'na ait uçak düşmüş, 80 kişinin yaşamını yitirdiği uçağın enkazına üç günde ulaşılmıştı.

YOLCULARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

İran'da düşen Başaran Holding uçağında bulunanların isimleri belli oldu.

TC-TRB kuyruk tescilli Bombardier CL600 tipi uçağın kaptan pilotluğunu Melike Kuvvet ikinci pilotluğunu ise Beril Gebeş, kabin memurluğunu ise Burcu Gündoğar Urfalı yapıyordu.

Mina Başaran ile birlikte uçakta ise arkadaşları Burcu Urfalı, Zeynep Coşkun, Sinem Akay, Liana Hananel, Jasmin Baruh Siloni, Ayşe And, Aslı İzmirli'nin bulunduğu öğrenildi.

Kabin memuru Burcu Gündoğar Urfalı ise kendi markası altında tasarımcılık yapıyordu. Ünlülerin tercih ettiği bikini markası Lily & Rose'un kurusucu Liana Hananel de uçakta bulunanlar arasında.

HAVA KUVVETLERİ'NİN İLK KADIN PİLOTLARINDANDI

Kokpit.aero'nun haberine göre, Türk Hava Kuvvetleri’nin ilk kadın pilotlarından biri olan Melike Kuvvet, mecburi hizmetinin ardından özel sektöre geçmişti. Bir süredir de Başaran Holding’in uçağında görev yapıyordu.

İkinci Pilot ise Beril Gebeş’ti. Uçuş okulunu bitirip pilot lisansını alan Gebeş, Türk Hava Yolları'nda uçtu. Daha sonra istifa edip ayrılan Gebeş, Başaran Holding'e geçti. Beril Gebeş'nin babası Vecahat Gebeş de Türk Hava Yolları'nda kaptan pilot olarak görev yapıyor.

YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ 12 KİŞİ

Çift motorlu Challenger 604, Kanadalı Bombardier şirketi tasarımı. Orta menzilli uçağın yolcu kapasitesi 12. Başaran Holding'e ait uçak 2001 modeldi. İmalat numarası ise 5494'tü.

SİVİL HAVACILIKTA İLK ÖLÜMLÜ İŞ JETİ KAZASI

11 kişinin yaşamını yitirdiği bu kaza, Türk sivil havacılığındaki ilk ölümlü iş jeti kazası oldu.

KIZILAY’DAN KAZAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık sosyal medya hesabından İran'da düşen uçakla ilgili açıklama yaptı. Kınık açıklamasında ''Uçağın düştüğü bölge Charmahal Kian şehrinin Anari köyü. İran Kızılayı arama kurtarma ekiplerini yola çıkarttı. Bölgeye ulaşmalarının en az 3-4 saat süreceğini düşünüyoruz, bölgede hava koşulları da oldukça kötü. Ulaşabildiğimiz verilere göre Uçaktaki yolcuların isimleri; Mina Başaran, Zeynep Coşkun, Ayşe And, Burcu Urfalı, Aslı İzmirli, Liana Hananel, Jasmin Baruh, Sinem Akay'' ifadelerini kullandı.