'Türkiye'nin S-400 alması ulusal güvenlik sorunu'

'Türkiye'nin S-400 alması ulusal güvenlik sorunu'

ABD, Türkiye üzerindeki S-400 baskısını artırıyor. Washington'da yabancı gazetecilere brifing veren bir grup yetkili, 'Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının, üyesi olduğu NATO açısından bir ulusal güvenlik meselesi sayıldığını' söyledi.

ABD, Türkiye üzerindeki S-400 baskısını artırıyor. Türkiye’nin Rusya’dan teslim almayı planladığı füze savunma sistemi S-400’lere ilişkin hem Ankara, hem de Washington’dan karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Üst düzey Amerikalı yetkililer Türkiye’nin S-400 kararının ‘sadece ticari değil, NATO açısından ulusal güvenlik meselesi olarak değerlendirilmesi gerektiği’ mesajını verdi.

Reuters haber ajansına göre bir grup gazeteciye brifing veren üst düzey Amerikalı yetkililer, ‘Türkiye’nin S-400 füze sistemini satın alma kararının NATO için bir ulusal güvenlik sorunu yaratacağını’ söyledi.  Yetkililer, Türkiye’nin S-400 kararını NATO’dan çekilmeyle eş değer görmediklerini ama konunun sadece ticari bir karar olarak değil ulusal güvenlik meselesi olarak görülmesi gerektiğini savundu.

‘İKİ SİSTEM BİRLİKTE YER ALAMAZ’

Üst düzey Amerikalı yetkililerden biri “Türkiye’nin NATO’ya dahlinin ve ikili ilişkilerin kesintisiz ve etkilenmeden devamını sağlamak için bir dizi seçenek üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Yetkili “Hem Amerika hem de NATO müttefiklerine F-35 açısından risk o kadar ciddi ki, iki sistem birlikte yer alamaz” diye konuştu.

Türkiye, NATO hava savunma sistemine entegre edilemeyeceği yönündeki uyarılara karşın Rus S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda anlaşmanın yapıldığını ve bundan geri dönüşün olmadığını dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise geçtiğimiz hafta Washington’un Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemini satın alması halinde Amerika’nın F-35 savaş uçakları programına katılımının yeniden değerlendirileceği mesajını verdiğini belirtmişti.