'Türkiye'nin S-400 Alması Endişe Verici'

'Türkiye'nin S-400 Alması Endişe Verici'

Pentagon'dan Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'ler konusunda bir uyarı geldi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasından endişe duyduklarını dile getirdi.

ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Mattis, "Türkiye Rusya'dan aldığı hava savunma sistemini bir NATO ülkesine getiriyor. Bunu NATO sistemine entegre edemeyiz, elbette bu konuda endişeliyiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD daha önce de Ankara'nın Rus hava savunma sistemini satın alması durumunda yaptırım uygulanacağı tehdidinde bulunmuştu.

Ayrıca Temmuz ayında Brüksel'de düzenlenen NATO Devlet Liderleri Zirvesi'nde konuşan NATO Hava Kuvvetleri Komutanı ABD'li General Tod Wolters "Türkiye, NATO'nun 'bilinen düşmanları' tarafından kullanılan bir silahı satın alarak, radara yakalanmayan F-35 jetlerinin nasıl çalıştığına dair kilit bilgilerin açığa çıkmasına neden olacak" demişti.

ABD'li yetkiler de ilerleyen günlerde S-400 füze savunma sistemi yerine Patriot sisteminin satılması için Türk yetkililerle görüşmeler yaptığını bildirmişti.

Ancak hava savunması için uzun süredir füze sistemi arayışında olan Türkiye, Patriot sisteminin satılmak istenmemesi üzerine önce Çin ile görüşmüş ve son olarak Rusya ile masaya oturmuştu.

F-35’LERİN SATIŞI DURDURULMUŞTU

Türkiye ABD'den 25 milyon dolar karşılığında 116 adet yeni nesil savaş uçağı F-35 sipariş etmiş ancak Washington bunlardan sadece 2 tanesini teslim etmişti. ABD Kongresi Rahip Brunson krizi sonrası F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını askıya alan tasarıyı oylayarak kabul etmişti.