Türkiye'nin Oscar Adayı Belirlendi

Türkiye'nin Oscar Adayı Belirlendi

Bakanlık ve meslek örgütlerinden temsilcilerin katılımıyla Türkiye'nin Yabancı Dilde Oscar adayı belirlendi.

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı “Ahlat Ağacı”, Türkiye’nin Yabancı Dilde Oscar adayı olarak belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul, ABD'de yapılacak 91'nci Akademi Ödülleri (OSCAR) Yabancı Dilde En İyi Film Dalı’nda Türkiye adayını belirlemek üzere değerlendirme toplantısını yaptı.

Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’na başvuran 12 filmin değerlendirildiği Kurul’da “Ahlat Ağacı” Türkiye’nin Yabancı Dilde Oscar adayı olarak belirlendi.

Başrollerinde Doğu Demirkol, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar'ı buluşturan "Ahlat Ağacı", bir kasabada geçen bir baba oğul öyküsünü konu ediniyor.

Oscar ödülleri töreni 24 Şubat 2019’da gerçekleşecek

NURİ BİLGE CEYLAN KİMDİR?

Altın Palmiye ödüllü film yönetmeni, senarist ve fotoğraf sanatçısı.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü.

Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını attı. Bu film Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi.

1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999’da da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film, Berlin Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterildi.

56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan “Büyük Jüri Ödülü”nü (‘Grand Prix’) aldı.

Dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışma bölümüne kabul edildi. Bu filmde kamera önüne de geçti ve eşi Ebru Ceylan'la başrolleri paylaştı.

2008 Cannes Film Festivali'nde Üç Maymun filmiyle "En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı. Ödülü aldıktan sonra yaptığı teşekkür konuşmasında "Bu ödülü birisine adamak istiyorum: Tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme..." dedi.

64.Cannes Film Festivalinde Bir Zamanlar Anadolu'da filmiyle “Büyük Jüri Ödülü”ne layık görüldü.

Kış Uykusu filmi 2014’te 67. Cannes Film Festivali'nde büyük ödül olan Altın Palmiye'ye layık görüldü. Böylece Yılmaz Güney'in Yol filminin ardından ikinci kez bir Türk filmi bu ödülü kazanmış oldu

DAHA FAZLA