‘Türkiye’nin Kaderi Önemli, Gerçek Bir Tehdide Dönüşebilir’

‘Türkiye’nin Kaderi Önemli, Gerçek Bir Tehdide Dönüşebilir’

Türkiye’deki ekonomik ve mali krizin gerçek bir tehdide dönüşebileceğini söyleyen Nahles, Türkiye’nin türbülansa girmemesinin kendilerinin çıkarına olduğunu ifade ederek. Nahles, Türkiye'nin kaderinin önemli olduğunu ekledi.

Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Andrea Nahles, ekonomik kriz içinde bulunan Türkiye’ye mali yardım yapılması önerisini tekrarladı. Nahles, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada "ABD’nin yaptırımları nedeniyle Türkiye'deki ekonomik ve mali kriz önemli ölçüde arttı ve gerçek bir tehdide dönüşebilir” dedi. Nahles, Almanya için bu durumun önemsiz olmadığını da sözlerine ekledi.

‘BÜTÜN BÖLGEDE İSTİKRARSIZLAŞMAYA YOL AÇAR’

Sosyal Demokrat siyasetçi, "Türkiye'nin kaderinin bizim için önemsiz olmadığı konusunda bilinçli açık bir işaret” verdiğini söyledi. Avrupa’nın ve Almanya’nın çıkarları açısından Türkiye’nin türbülansa girmemesi gerektiğini dile getiren Nahles, bunun "bütün bölgede istikrarsızlaşmaya yol açabileceğini” söyledi. Nahles, bu nedenle de Alman hükümetinin Türkiye ile "bütün düzeylerde diyalog içinde” kalmasının önemli olduğunu kaydetti.

[ih2]

‘TÜRKİYE İLE SIKI EKONOMİK İLİŞKİLER KORUNMALI’

Almanların vergileriyle toplanan paranın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimine mali destek olarak aktarılmasına ilişkin eleştirilere de yanıt veren Nahles, “Ben öyle bir şey söylemedim, burada belli ki bazı insanların kafasında serbest çağrışım oluşmuş” şeklinde konuştu.

[ih3]

SPD: ALMANYA’DA TÜRKİYE’YE YARDIM MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Almanya'da Türkiye’ye mali yardım konusunun tartışılmasını memnuniyetle karşıladığını kaydeden Nahles, sıkı ekonomik ilişkileri korumanın ve pekiştirmenin Almanya’nın, Avrupa’nın ve Türkiye’nin çıkarına olduğunu ifade etti.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre Nahles, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eylül ayının sonunda Almanya’ya yapmayı planladığı ziyaretini de savunarak diyalog temelinde şekillendirilen dış politikanın dışında bir seçenek olmadığını belirtti. Nahles, ancak kritik konuların da “elbette konuşulması” gerektiğini sözlerine ekledi.

İLERİ HATIRLATIYOR: NE OLMUŞTU?

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Nahles, Pazar günü "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan bağımsız olarak Türkiye'ye yardım edilmesini gerektiren bir durum oluşabilir” açıklamasında bulunmuştu. Almanya'da tartışma yaratan öneriyi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri ve Başbakan Angela Merkel de reddetmişti. Parti Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, Başbakan Angela Merkel'in şu an için Türkiye'ye yardım edilmesini düşünmediğini açıklamıştı. Hükümet sözcüsü Steffen Seibet de, Türkiye'ye mali yardımının şu an için Alman hükümetinin gündeminde olmadığını açıklamıştı.