Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yaptığı harekata dünyadan tepkiler

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yaptığı harekata dünyadan tepkiler

TSK’nın Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına dünyadan tepkiler gelmeye devam geliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'ye yönelik başlattığı harekata dünyanın birçok noktasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

ÇİN

Çin'den Suriye'ye yönelik başlatılan harekat için ilk tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, başkent Pekin’de bugün düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nı değerlendirdi. Sözcü, “Çin, daima Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve korunmasını savunmaktadır” ifadelerini kullandı.

İRAN

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "İran Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri operasyonu hakkında kaygılarını aktarıyor; çatışma bölgesindeki insani durumun ciddiyeti ve sivillere yönelik tehlike göz önünde bulundurulduğunda, acilen saldırıya son vermenin ve Türk birliklerinin Suriye’de çekilmesinin gerekliliğini vurguluyor."

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Türkiye’nin Suriye'ye yönelik başlattığı harekatta ateşkes çağrısı yaptı. İtalyan Bakan, açıklamasında "Barış Pınarı Harekatı"nı ‘kabul edilemez’ diye niteledi.

Roma’da bir konferansta konuşan Di Maio, “Bizim hükümetimiz Türkiye’nin saldırı girişiminin kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Bunu kınıyoruz” diye konuştu.

İtalyan bakan, “Güç kullanımının, son yıllarda zaten bir trajedi yaşayan Suriye halkının hayatını tehlikeye atması nedeniyle kesinlikle kabul edilemez olan bu saldırıya derhal son verilmesi çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

AB KOMİSYONU

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 'Türkiye'nin Suriye'deki düşmanca faaliyetlerinin, ülkede Birleşmiş Milletler öncülüğündeki barış süreci için bir engel teşkil edeceği' belirtildi.

Açıklamada, "Avrupa Birliği'ne katılım, tüm üyelerin kendilerini AB dış politikasıyla uyumlu hale getirmesini gerektirir. Bu bağlamda eğer Türkiye (birliğe katılma) amacında ciddiyse, takip etmesi gereken yol budur" denildi.

JAPONYA

Japonya Kabine Genel Sekreteri Yoshihide Suga, harekatın bölgedeki gerginliği tırmandırdığını, Suriye krizinin askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini kaydetti.

KANADA

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin harekatı kesin suretle kınadığını belirterek, bunun bölgedeki istikrara zarar verebileceğini, insani durumu daha da kötüye götürebileceğini ve koalisyonun IŞİD’de karşı eylemleri sonucunda varılan ilerlemeyi ortadan kaldırabileceğini ifade etti.

ÜRDÜN

Barış Pınarı Harekâtı’nı kınayan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Türkiye’ye, Suriye’ye yönelik saldırılarına son vermesini ve sorunları uluslararası hukuk çerçevesinde çözme çağrısı yaptı.

ESTONYA

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsula, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirterek, Türkiye’den duruma son verme çağrısı yaptı. Reinsula, Suriye’deki krize uluslararası düzeyde bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

BELARUS

Belarus Dışişleri Bakanlığı’ndan da gelen açıklamada da harekatın endişe yarattığı belirtildi.

Açıklamada tüm tarafların Astana sürecinde varılan anlaşmalar doğrultusunda hareket etmesi ve gerginliği tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemli olduğu vurgulandı.

ERMENİSTAN

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da harekatı kınayarak, bunun bölgedeki durumu kötüleştireceği, siviller arasında kayıplara ve yeni bir insani krize yol açacağı açıklaması geldi. Bakanlığa göre, harekat azınlıklar için ayrı bir endişe verici durum oluşturuyor.