Türkiye’nin dört bir yanında işçiler direnişte

Türkiye’nin dört bir yanında işçiler direnişte

Kale Kayış, Cargill, Sibaş, Aydın Belediyesi, Eskişehir Reysaş, Urfa TÜVTÜRK, Muğla TÜVTÜRK, Uzel Makine, Makro Market, Tüpraş, Cargill, Aliağa Belediyesi, Delplast ve Sakarya Saica Pack işçileri uzun süredir hak mücadelelerine devam ediyor.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Türkiye’nin dört bir yanında Kale Kayış, Cargill, Sibaş, Aydın Belediyesi, Eskişehir Reysaş, Urfa TÜVTÜRK, Muğla TÜVTÜRK, Uzel Makine, Makro Market, Tüpraş, Cargill, Aliağa Belediyesi, Delplast ve Sakarya Saicapark işçileri, kötü çalışma şartları, yetersiz maaşlar, sendikalaştıkları için işten çıkarılma gibi birçok nedenden dolayı direnişlerine devam ediyor.

MHP’Lİ BELEDİYEDEN MAFYA YÖNTEMLERİ

31 Mart yerel seçimlerinin ardından İzmir’in MHP’li Aliağa Belediyesi’nde Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından son bir ay içerisinde sendikalı oldukları için hukuksuz bir şekilde 179 işçi işten çıkarılmıştı.

Aliağa ilçesinde Ülkü Ocakları Eski Başkanı Adem Ören tarafından direnişçi işçiye küfür edildiği ve bunun sonucunda yaşanan arbedede işçiye bıçakla saldırılmıştı.

MHP'li Belediye Başkanı Acar'ın işçi düşmanlığı ise bu kadarla sınırlı değil. Acar daha önce engelli kadrosunda bulunan bir işçiyi bulunduğu görevden alıp “Bundan sonra şoförlük yapacaksın” dedi. Engeli dolayısıyla şoförlük yapmakta zorlanan işçi işten atıldı.

MHP'li belediye, 15 yıllık büro emekçisini işten çıkarmak için temizlik işlerine yollayıp, mobbing uygulayarak işten attı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ın da Meclis'te gündeme getirdiği olaya göre, Bilgisayar Mühendisi Ertekin Gültekin ise Aliağa Belediyesi'nde işçilerin maaş almaması ve Serkan Acar'ın işçilere saldırması üzerine sosyal medyadan yaptığı eleştirilerden sonra kar maskeli kişiler tarafından 16 Ocak 2019'da saldırıya uğradı.

TÜVTÜRK DİRENİŞLERİ

DİSK’e bağlı Nakliyat İş öncülüğünde 3 ilde direnen TÜVTÜRK işçilerinin durumu hakkında ise Nakliyat İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu “Toplamda Muğla, Şanlıurfa ve Eskişehir Reysaş’ta 70 civarında işçi işten çıkarıldı sendikalı oldukları için. Gerekçe olarak ‘iş yavaşlatma’ gösterildi. Muğla’da ve Eskişehir’de yerel mahkemede sendikanın çoğunlukta olduğuna ilişkin dava sonuçlandı ancak istinafa gitti. Muğla’da toplamda 13 arkadaşımız işe iade edildi. Diğer yerlerde arkadaşlarımızın davaları devam ediyor. 3 ilde de direnişler devam ediyor. Muğla’da 320 gün, Şanlıurfa’da 222 gün ve Eskişehir’de de 327 gündür direniyor arkadaşlarımız” şeklinde konuştu.

KALE KAYIŞ İŞÇİLERİ 115 GÜNDÜR DİRENİYOR

İstanbul'un Silivri ilçesinde bulunan ve 300 işçinin çalıştığı Kale Kayış fabrikasında 100 civarında işçi, kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ve sendikalaşma nedeniyle artan baskılara karşı direnişe geçmişti.

Kale Kayış işçileri, bugün itibarıyla direnişte 115. günlerini sona erdirdi.

AYDIN BELEDİYESİ İŞÇİLERİ CHP GENEL MERKEZİ’NE YÜRÜYECEK

Aydın Belediyesi’nde işten çıkarılan işçilerden Okan Aslan, direnişin son durumu hakkında “Direnişimiz 355. gününde. Biz 2018’in temmuz ayında DİSK Sosyal-İş sendikasına üye olduğumuz için 8 arkadaş olarak işten çıkarıldık. Sendikaya öncülük yaptığımız için. İşten çıkarılırken sudan sebepler gösterildi. Kimine performans yetersizliği, kimine ücretsiz yolcu taşıma gibi. Bunların yalan olduğu yerel mahkemece tescillendi. 1 ve 2. İş Mahkemesi’ndeki davalarımız yerel mahkemece sonuçlandı. İşe iadelerimiz verildi, tazminatlarımız sendikal tazminatla birlikte verildi. Ancak işverenimiz Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu itiraz etti ve şu an davamız istinafta. Açık ve net konuşmak gerekirse İstanbul seçimlerinin geçmesini bekledik. Direniş hakkında konuşmak gerekirse, direnişi aktif hale getirmek için Ankara CHP Genel Merkez önüne taşımak istiyoruz. Şu an bizim direnişimiz CHP il ve ilçe başkanlıkları karşısında, belediyeye 50 metre mesafede. Şimdiye kadar bürokratlardan gelen olmadı. Haklı onurlu mücadelemize destek veren olmadı. Bu yüzden, cevap gelmezse genel merkeze taşımak istiyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a randevu taleplerimizi ilettik. Bu taleplerimize cevap verilmezse, biz buradaki haklı davamızı genel merkez önüne taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

CARGİLL İŞÇİLERİ 1 YILDAN FAZLADIR DİRENİŞTE

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Cargill işçileri, direnişlerinin 438. gününde.

[ih2]

Cargill işçileri, ekonomik kriz bahane edilerek, haksız bir şekilde işten çıkarılmıştı.

SİBAŞ DİRENİŞİ

Sibaş direnişçilerinden Halime Ulutaş, İleri Haber’e anlattığı direniş hakkında “Aydın’ın Söke ilçesindeki Sibaş Fabrikası’nda 2018 Ocak ayında sendikalaşmaya başladık kötü çalışma şartlarına, maaşların yetersizliğine ve şeflerin kötü davranmasına karşı. Tek Gıda İş sendikasına üye olduk. Patron da bunu öğrenince bizi işten çıkarmaya başladık. İlk etapta 8 arkadaşımızı işten çıkardı bizi gözdağına vermek için. Ama biz daha çok üstüne gittik, sonuçta hak arayışımız var. Devam edince baskılar da arttı. Üyeliğimizi geri çekmemiz için baskılar attı. İşten atılmakla tehdit edildik. E-devlet şifremiz istendi. Şifreler verilmediği için de tazminatsız işten çıkarıldı. Gerekçe olarak da makinalaşma, performans düşüklüğü, fabrika küçülmeye gidiyor gibi sebepler. Ancak bu sebeplerin hepsi sendikalaşmadan sonraya denk geldi nedense. Biz toplamda 80 kişi işten çıkarıldık. İşsiz kalınca da Aralık 2018’de fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçti, 183 gündür direnişteyiz. İşe iade davalarımız var, e devlet şifremiz istendiği için açtığımız davalar var. Karşı tarafın itirazları dolayısıyla sürekli davalar erteleniyor. En son 5 Temmuz’da bir davamız var ama muhtemelen yine sonuçsuz kalacak. Ancak biz yine de vazgeçmeyeceğiz, sonuç alıncaya kadar direnişe devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MAKRO MARKET İŞÇİLERİ 52. HAFTADA

Samsun’daki Makro Market çalışanı işçiler 52 haftadır direnişe devam ediyor.

Tazminat bir şekilde maaşları yatırılmadan işten çıkartılan işçiler her Pazar günü eylem yapmaya devam ediyor. İşçilerin eylemine kentteki emek örgütleri de destek veriyor.

TÜPRAŞ’TA TİS SÜRECİ OLUMSUZ SONUÇLANDI

Koç Holding’e bağlı Tüpraş ile Petrol-İş Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı.

[ih3]

Ramazan Bayramı’ndan önce Tüpraş ile Petrol İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlayamamış ve süreç Yüksek Hakeme’de kalmıştı. Sendika, 3 yıllık sözleşme kapsam süresi, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinleri konusunda taviz vermeyeceğini duyurmuştu.

SAKARYA SAİCA PACK

Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gösteren Saica Pack Sakarya Ambalaj A.Ş.’de çalışan işçilerin tamamına yakınının Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası'na örgütlenmesinin ardından, 6 işçi işten çıkarıldı. Bunun üzerine fabrika önünde çadır kuran 6 işçi, 28 gündür direnişini sürdürüyor. Fabrikanın önünde 7 işçi greve devam ediyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sakarya İl Yöneticisi Eray Diriarın direnişin süreci hakkında, "29 Mayıs'ta bir anlaşmazlık oluyor. Fabrika'nın girişimleri sayesinde yüzde 98'e yakın işçi Selülöz İş'e üye oldu. Bunun üzerine yönetim, öncü işçileri, 'iş yok' bahanesiyle işten çıkardı. Bu 6 işçinin direnişe başlaması üzerine, fabrika yönetimi tehdit ettiği 10 işçiyi işten çıkaramıyor. Bu direnişin işçilerin moralini yükselltiği belirtiliyor. Direniş başladıktan sonra arabulucu araya girdi, herhangi bir gelişme olmadı ama 3 Temmuz'da bir randevu daha alındı. İşçiler geri adım atmayacaklarını söylediler. Bizim TİP olarak buradaki görevimiz, işçi arkadaşlarımızın nasıl kazanım elde edeceği ve işçi arkadaşlarımızın işine dönmesidir" şeklinde konuştu.