'Türkiye’nin büyüme oranı son çeyrekte daha da hız kesecek'

'Türkiye’nin büyüme oranı son çeyrekte daha da hız kesecek'

Ekonomist Alaattin Aktaş, Türkiye’nin büyüme oranının son çeyrekte düşeceğini söyledi.

Nasıl Bir Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş Türkiye’nin büyüme oranı hakkındaki bir yazısında, “Büyüme üçüncü çeyrekte ilk iki çeyreğe göre belirgin olarak hız kesti. Bu eğilim daha da belirginleşecek ve son çeyrekteki büyüme muhtemelen yüzde 1.1-1.2 dolayına inecek” ifadelerini kullandı.

Alaattin Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"2023-2025 orta vadeli programında yer alan bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 5 düzeyinde. Zaten hedef de yüzde 5’ti, tahmin de değiştirilmedi.

2022 için yüzde 5 büyümeyi verecek son çeyrek oranı yüzde 1.9.

Peki Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 1.9 büyür mü?

Ne gidişat bu düzeyde bir büyümeye erişilebileceğine işaret ediyor, ne de geçmiş yıllar esas alınarak yapılan hesaplamalar bu yıl böyle bir orana ulaşılabileceğini gösteriyor.

Yüzde 1.9 büyüme, 2022’nin tümündeki GSYH’nin yüzde 30’dan fazlasının son çeyrekte oluşması demek. Böyle bir oran hiç görülmüş değil.

Dolayısıyla yüzde 1.9 gerçekleşebilir olmaktan çok uzak görünüyor.

YÜZDE 1.1-1.2 BEKLENMELİ

Ekonomideki gidişat ve yıllık büyümenin çeyreklere göre gerçekleşmesine ilişkin geçmiş yıl eğilimleri bu yıl son çeyrekteki büyümenin yüzde 1.1-1.2 dolayında kalacağına işaret ediyor. Son çeyreğin bu dolayda oluşması halinde 2022’nin yıllık büyümesi yüzde 4.8 olacak. Aslında tahmin edilen yüzde 5’e göre çok büyük bir fark yok."