Türkiye'nin Akdeniz'i en çok kirleten ülke olması Meclis gündeminde

Türkiye'nin Akdeniz'i en çok kirleten ülke olması Meclis gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye'nin Akdeniz'i en çok kirleten ülke olması hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

İleri Haber

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye'nin Akdeniz'i en çok kirleten ülke olması hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Akdeniz'in plastik kirliliğinin en yüksek seviyelerde olduğu denizlerden biriyken Türkiye'nin günde 144 ton atık ile Akdeniz'e plastik atık bırakan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

Levent Gök'ün verdiği soru önergesi şu şekilde:

Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF); Akdeniz’in en tehlikeli türleri olarak adlandırdığı plastiklerin kaynağı, zararları ve doğada kaybolma sürelerini gösteren bir tablo yayınlamıştır. Rapor Akdeniz’in plastik kirliliğinin en yüksek seviyelerde olduğu denizlerden biri olduğunu ortaya koymuş, en tehlikeli türler olarak adlandırılan 18 plastik ürünün yüzyıllar süren kaybolma süreçleri sıralanmıştır. Akdeniz’e plastik atık bırakan ülkeler sıralamasında Türkiye günde 144 ton atık ile ilk sırada bulunurken İspanya günde 126 ton atık ile ikinci, İtalya günde 90 ton atık ile üçüncü sırada yer almıştır.

         Akdeniz, ülkemizin biyoçeşitliliğini doğrudan zenginleştiren, bir coğrafi bölgemize ismini veren yarattığı iklim ile tarımda fark yaratmamızı sağlayan, turizmin can damarlarından biri olarak öne çıkan, Türkiye’nin hassasiyetle koruması gereken bir değerdir. Ulusal ve uluslararası çevre kuruluşlarının tespitleri dikkate alınarak denizlerimizdeki kirliliğin önüne geçilmeli, ülkemize ve dünyaya karşı ihanet anlamı taşıyan bu tabloya bir son verilmelidir.

         Bu bilgiler ışığında:

       -2002 – 2019 arasında Türkiye’nin Akdeniz’e bıraktığı ortalama günlük atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

       - Türkiye tarafından Akdeniz’e günlük olarak bırakılan 144 ton atığın kaynakları bilinmekte midir? Eğer gerekli tespit sağlandıysa konuya ilişkin hangi önlemler alınmıştır? 

       -2002 – 2019 yılları arasında Akdeniz’de yaşayan kaç canlı türünün soyu tükenmiştir? 

       -2002 – 2019 arasında Türkiye’nin Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’e bıraktığı ortalama günlük atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

       -2002 – 2019 arasında Belediyeler ve Devlet Kurumları tarafından Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’den toplanan atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

      -2002 – 2019 arasında sivil toplum kuruluşları ve özel firmalar tarafından Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’den toplanan atık miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

   

   

   

DAHA FAZLA