Türkiye’den IKBY’ye nakliyat yapan şoförler gümrükteki fahiş ücretlere karşı grevde

Türkiye’den IKBY’ye nakliyat yapan şoförler gümrükteki fahiş ücretlere karşı grevde

Türkiye’den IKBY’ye nakliyat yapan şoförler, IKBY tarafındaki gümrük geçişinde koronavirüs testi, ateş ölçümü ve karantina için alınan fahiş ücretlere karşı 15 Ağustos'a kadar grev kararı aldı.

İzel Sezer - @izelsezer

Türkiye’den Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) nakliyat yapan kamyon şoförleri, Habur Gümrüğü’nün IKBY tarafında şoförlerden yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi ve ateş ölçümü için 40 dolar istenmesine karşı 15 Ağustos’a kadar grev yapma kararı aldı. Ateşi yüksek çıkan şoförlerin 1000 dolar ücret istenerek zorla karantinaya alınmasına tepki gösteren şoförler, ‘’Herkes bizi görmemezlikten geliyor, 1 ay IKBY’ye gitmesek bu bölgede önemli boyutta gıda, ilaç sıkıntısı yaşanır’’ diyor.

Konuya ilişkin İleri’ye konuşan şoförlerden Saadettin Ayhan, ‘’Nakliye sektörü olarak şu an yabancı ülkelerde çok sahipsiz bırakıldık, şoförler olarak çok büyük sıkıntıdayız. IKBY tarafında biz X-Ray ücreti ödüyoruz, oysa bu cihaz ülkenin kendi güvenliği için aldığı bir önlemdir’’ dedi.

‘ÜZERİMİZDEN BÜYÜK BİR TİCARET YAPILDI’

Bölge şoförleri olarak grev kararı aldıklarını ve 15 Ağustos’a kadar grevde olacaklarını aktaran Ayhan, ‘’Bizim greve girmemizin birçok sebebi var, koronavirüs pandemisi sürecinde IKBY uzun bir süre ‘temassız ticaret’ adı altında bizim üzerimizden büyük bir ticaret yaptı, bizi ülkelerine almadı. Araçlarımız sahipsizken kendi şoförleri teslimat aldı. Bir sürü aracımız IKBY tarafında zarar gördü’’ şeklinde konuştu.

‘KARANTİNA İÇİN BİN DOLAR İSTENİYOR’

‘’Habur Gümrüğü’nde araçlarımızı teslim alıyorlardı, gelen araçlarımızın hepsinde büyük maddi zararlar oluyordu’’ diyen Saadettin Ayhan, ‘’Son dönemde IKBY tarafından geçişlerimize izin verildiği dönemde açıklama yapıldı ve açıklama yapılırken biz şoförlerden muayene adı altında 40 dolar alınacağı söylendi. 1000 dolar da karantina ücreti istendi. Bundan dolayı greve girdik. Büyük firmaların yardımıyla ne yükleme yapılıyor ne de araç gönderiliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DEKİ BAKANLIKLARIN HABERDAR OLDUĞUNA EMİNİZ’

‘’Nakliyede haksız rekabet de oluyor’’ diyen Ayhan, bunun en büyük sebebinin korsan nakliyecilerin olması olduğunu söyledi ve ekledi:

‘’Bu kişiler resmiyette kaydı olmayan ama günlük 300-400 dolar kazanan kişiler. Bu kişiler hakkında resmî olarak hiçbir şey yapılmıyor. Herkes bizi görmemezlikten geliyor, 1 ay IKBY’ye gitmesek bu bölgede önemli boyutta gıda, ilaç sıkıntısı yaşanır. Aklınıza gelen her şey Türkiye’den gidiyor, bunu bildikleri halde bunu bize dayatıyorlar. Bundan Türkiye’nin bakanlıklarının da haberdar olduğuna eminiz.’’