Türkiye’den hekim göçü Lancet’e konu oldu
Hekimlerin göç nedenleri, dergide yer alan yazıda ele alındı.
İleri Haber
Hekimlerin yurt dışında çalışmak üzere Türkiye'den ayrılması Lancet'e konu oldu. Dergideki yazıda şiddet ve ekonomik krize dikkat çekilirken, Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" sözü de hatırlatıldı.
Sağlık emekçilerinin şiddet ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle mücadelesi uzun süredir devam ederken, sağlık sistemindeki kriz dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'de de ele alındı. Derginin ağustos ayı sayısında, "Türk doktorlar düşük ücret ve artan şiddet nedeniyle göçüyor" başlıklı bir yazı yayımlandı.
'BİN 402 HEKİM ÜLKEYİ TERK ETTİ'
Kaya Genç imzalı yazıda hekim göçüne ilişkin 2012’den bugüne değişimi gösteren veriler, hekimlerin alım gücündeki düşüş ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gibi göçe neden olan etmenler yer aldı. Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yapılan başvuru ile yurt dışında çalışmak üzere alınan "iyi hal belgesi"ne ilişkin verilerin aktarıldığı yazıda, 2012 yılında 59 başvuru yapıldığı belirtildi. Devam eden 10 yıllık süreçte başvuruların artışına dikkat çekilerek, Ağustos 2022 itibarıyla bin 402 hekimin ülkeyi terk ettiği bilgisi verildi.
SAĞLIKTA ŞİDDETTEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKİLDİ
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddette uygulanan Beyaz Kod'un 2017 yılında 7 bin 751 kez, 2019'da 46 bin 274 kez ve 2020'de ise 72 bin 158 kez çıktığı verisi ile göçe neden olan şiddete de dikkat çekildi. Günde 5 kez fiziksel şiddet yaşanırken, sözlü şiddetin ise bundan 6 kat daha fazla yaşandığı dile getirildi.
KİRA KRİZİ
Lencet'teki yazıda, hekimlerin, ekonomik çöküş ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşadıkları geçim sıkıntısından da yakındığı kaydedildi. Pek çok büyük şehirde kira ücretlerinin hekim maaşlarını geçtiği ve bu nedenle hekimlerin il tercihinin de etkilendiği vurgulandı.
ERDOĞAN'IN SÖZLERİ DE HATIRLATILDI
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hekimleri hedef alarak söylediği "Giderlerse gitsinler, yeni mezun hekimlerle çalışırız" söylemine de yer verilen yazıda, ciddi bir iyileştirme yapılmaması ve önlem alınmaması halinde sağlık hizmetinde ciddi aksamalar olacağı öngörüsünde bulunuldu.