Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX ilanı

Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX ilanı

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin  22 Ekim tarihine kadar faaliyetini sürdüreceğini duyuran bir NAVTEX ilan etti.

Yunanistan ve Türkiye'nin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesiyle Doğu Akdeniz'deki krizin yerini istikşafi görüşmelere bırakması bekleniyordu ancak Türkiye, Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX ilan ederek, 13 Eylül’de Antalya’ya çekilen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin  22 Ekim tarihine kadar faaliyetini sürdüreceğini duyurdu. 

İlan edilen NAVTEX, Kaş’ın hemen karşısındaki Meis Adası’nın güneyinde kalan suları da kapsıyor.

Avrupa Birliği (AB); Türkiye’ye araştırma faaliyetlerini sürdürmesi konusunda yaptırım uyarısı yapıyordu fakat bir süredir iki ülke arasında NATO nezdinde müzakereler başlamıştı.

YUNANİSTAN'DAN TEPKİ

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye tarafından dün gece saatlerinde Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi için yayınlanan edilen NAVTEX'e tepki gösterilerek "Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır" denildi.

"Yunan kıta sahanlığı içerisinde bulunan Kastellorizo'nun güneyinde, Yunanistan kıyılarından sadece 6.5 deniz mili uzaklıkta ilan edilen yeni Türk Navtex'i büyük bir gerilim hamlesidir" ifadelerine yer verilen açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias arasında gerçekleşen görüşme sonucunda atılan bu adımın Türkiye'nin "güvenilmez olduğunu gösterdiğini" söylendi ve "Türkiye'yi kararını geri çağırmaya çağırıyoruz" denildi.

Bakanlık açıklamasında "[Türkiye], önceki yüzyılları anımsatan saldırgan ve yasadışı taktiklerde ısrar ediyor ve şüphesiz bölgedeki istikrarsızlığın ve kanunsuzluğun ana faktörü statüsünü doğruluyor"  ifadeleri yer alırken "Yunanistan, egemenliğini ve egemenlik haklarını savunmaya devam ederken, aynı zamanda bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlamlaşmasına katkıda bulunacak" denildi.

Çavuşoğlu ile Dendias ile geçen hafta Slovakya'da gerçekleştirilen görüşmede "istikşafi görüşmelerin yapılmasında mutabık kalındığı" açıklanmıştı.

 

DAHA FAZLA