Türkiye'den Doğu Akdeniz'de bir Navtex ilanı daha

Türkiye'den Doğu Akdeniz'de bir Navtex ilanı daha

Türkiye sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'deki faaliyetini uzatırken tekrar Navtex ilan etti. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin 1 Eylül'de sona ermesi bekleniyordu.

Türkiye Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine devam ederken bir Navtex daha ilan etti. 

Yunanistan ilana tepki gösterirken, Türkiye'yi diyalog çağrılarını dikkate almamakla suçladı.

Türkiye Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ilanda Oruç Reis'in Ataman ve Cengizhan isimli gemilerle birlikte Kıbrıs açıklarında faaliyetlerini sürdüreceği duyuruldu.

Başkanlığın açıklamasında gemilerin faaliyet sürdürülen bölgenin 6 deniz mili açığından geçmesi istendi.

Türkiye'nin son ilan ettiği Navtex ile birlikte, Doğu Akdeniz'deki faliyetlerini 1 Eylül'de sonlandırması düşünülüyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cumartesi günü yaptığı açıklamada "Kıta sahanlığımızın en güneyinden Antalya-Finike'ye doğru daha önceden ruhsat verilen alanlarda Oruç Reis gemisi sismik araştırmalarını sürdürecek" ifadelerini kullanmıştı.

'TÜRKİYE PROVOKASYONLARINI ARTTIRIYOR'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'nin Navtex ilanının ardından yapılan açıklamada "Türkiye diyalog çağrılarını dikkate almamayı sürdürerek provokasyonlarını artırıyor" denildi.

Navtex ilanına da tepki gösteren Yunanistan Dışişleri Başkanlığı'nın açıklamasında Yunanistan'ın bölgedeki komşularıyla uluslararası hukuk ve deniz hukuku temelinde yeni anlaşmalar yapmak için çabayı sürdüreceği belirtilirken ayrıca "Yunanistan'ın şantaja boyun eğmeyecek" ifadeleri kullanıldı.