Türkiye’deki gençlerin yarısı mutsuz ve yüzde 76’sı yurt dışında yaşamak istiyor

Türkiye’deki gençlerin yarısı mutsuz ve yüzde 76’sı yurt dışında yaşamak istiyor

Gençlik Araştırması sonuçlarına göre 19-28 yaş grubu arasındaki gençler geleceğe dair kaygılı, mutsuz ve yurt dışında yaşamak istiyor.

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık iş birliği ile 19-28 yaş grubu arasında, 13 Ağustos-20 Ağustos tarihleri arasında geniş kapsamlı ‘Gençlik Araştırması’ yapıldı. Gençlerin gelecek kaygısı, mutsuzluk, ekonomik durum, siyasetle ilişki gibi sorunların yer aldığı araştırma sonuçları TV5 kanalındaki Kulis Ankara programında sunuldu.

GENÇLER YURT DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR

“Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurt dışına gitmek ister misiniz?" sorusu üzerine gençlerin yüzde 76.2’si “evet kesinlikle giderim” yanıtını verirken, yalnızca yüzde 14'ü  "Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem" yanıtını verdi.

Kalıcı olarak  bir ülkenin vatandaşlığını verildiğinde gençlerin yüzde 64’ü “evet terk ederim” yanıtını verirken, yüzde 14’ü ise “ülkemde kalırım” dedi.

"Neden başka bir ülkede yaşarsınız" sorusuna ise gençlerin yüzde 59'u "Daha iyi bir gelecek" yanıtını verirken, yüzde 14.6'sı "Daha huzurlu hayat" yüzde 6'sı ‘adalet/eşitlik' ve yüzde 20.4'ü ise ‘diğerleri' cevabını verdi.

YÜZDE 74’Ü SİYASETLE İLGİLİ

Siyasetle ilgisi sorulan gençlerin yalnızca yüzde 19’u “ilgisiz” olduğunu belirtirken, yüzde 60.6’sı “ara sıra”, yüzde 14.1’i ise “her zaman” ilgili olduğunu belirtti.

 “Türkiye’deki siyasi partilerden herhangi birinin gençlerin sorunlarını çözme konusunda yeterli politikalar üretebildiğini düşünüyor musunuz?” sorusunu ise gençlerin yüzde 77.9’u “Hayır hiçbir parti yeterli politika üretmiyor sadece üretiyormuş gibi görünüyor” diye yanıtladı.

‘EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK’

Bu ülkeyi yönetiyor olsanız öncelikle çözeceğiniz sorun ne olurdu?" sorusu üzerine gençlerin 46.7'si “işsizlik/istihdam sorunu” yanıtını verirken, yüzde 8.8 “hayat pahalılığı”, yüzde 7.6'sı ise “adalet” yanıtını verdi.

YÜZDE 18’İNİN DİNİ İNANCI YOK

“Kendinizi dini bir inanca ait hissediyor musunuz” sorusuna gençlerin yüzde 82'si bir dini inanca sahip olduğunu söylerken, yüzde 7.7'si ise hiçbir dine mensup olmadığını ifade ediyor.

"Sahip olduğunuz dini inancınız; Davranış/tutumlarınızı etkiliyor mu?" sorusunu ise gençlerin yüzde 69.5'i "Bazen/ara sıra" diye yanıtlarken, yüzde 15.1’i “hiçbir zaman”, yüzde 1.4'ü ise "Her zaman" dedi.

Arkadaş tercihinde din ya da mezhebin etkili olup olmadığı ile ilgili soruya gençlerin yüzde 88.7'si "Hayır, arkadaş tercihimde bunlar asla önemli değil' yanıtını verirken, tercihlerinde etkili olduğunu söyleyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 5.2 oldu.

"Namaz kılıyor musunuz?" sorusunu ise gençlerin yüzde 39'u "Haftada bir kere Cuma Namazı" diye yanıtlarken, yüzde 26.7'si "Bayram Namazı veya başka çok özel günlerde yılda birkaç kere" dedi. Aynı soruyu "Hayır, hiç namaz kılmıyorum" diye yanıtlayanların oranı yüzde 17,8 olurken, ‘5 Vakit namaz kılıyorum' diyenlerin oranı ise yüzde 14'de kaldı.

GENÇLERİN YÜZDE 86’SI BORÇLU

"Şu an itibariyle borcunuz var mı?" sorusu üzerine gençlerin yüzde 86'sı "Evet, var" diye yanıtlarken, borç miktarlarının sıralandığı sonuçlarda gençlerin yüzde 27 ile en fazla borçlu olduğu miktar 5 bin-10 bin TL lira olarak belirlendi.

‘TORPİL LİYAKATTEN DAHA DEĞERLİ’

"Sizce Türkiye'de işe girebilmek için liyakat mi daha etkili yoksa torpil mi?" sorusuna gençlerin yüzde 77.6'sı “torpil” diye yanıtladı.

‘MUTLU OLMAK İÇİN PARA ŞART’

"Mutlu olmak için öncelikli neye sahip olmak gerekir?" sorusuna ise gençlerin yüzde 26.2'si mutlu olmak için öncelikle paraya sahip olunması gerektiğini söylerken, yüzde 16.6'sı “statü/kariyer”, yüzde 12.4'ü “maneviyat” ve yüzde 11.3'ü ise “aile” diye yanıtladı.

GENÇLERİN YARISI MUTSUZ

"Hayatınızı bir bütün olarak düşündüğünüzde ne kadar mutlu ya da mutsuz olduğunuzu söyler misiniz?" sorusuna gençlerin yalnızca yüzde 18.2'si "Mutluyum" diye yanıtlarken, yüzde 23'ü "Hiç mutlu değilim", yüzde 27.5'i ise "Mutlu değilim", yüzde 23.5'i "Ne mutlu ne mutsuz sayılırım", yüzde 7.8'i ise ‘çok mutluyum' dedi.

DAHA FAZLA