Türkiye'de son 24 saatte 251 kişi daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 251 kişi yaşamını yitirdi, 19 bin 256 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Vakaların azaldığı bu dönemde aile içi bulaşmalar artış gösteriyor" dedi.
22-12-2020 19:50

Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında tablo her geçen gün daha fazla ağırlaşıyor.
Sağlık Bakanlığı, Covid-19'a ilişkin son verileri açıkladı.
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 251 kişi yaşamını yitirdi, 19 bin 256 yeni vaka tespit edildi.
Bugün tespit edilen hasta sayısı 3 bin 309 oldu.
Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 18 bin 602'ye, toplam vaka sayısı 2 milyon 62 bin 960'a yükseldi.
Bakanlığın verilerine göre, bugünkü iyileşen hasta sayısı 32 bin 110 olurken, toplam iyileşen hasta sayısı 1 milyon 866 bin 815 olarak kayıtlara geçti.
Ağır hasta sayısı ise 5 bin 8 oldu.
'AİLE İÇİ BULAŞMALAR ARTIŞ GÖSTERİYOR'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün tespit edilen 3.309 yeni hastamız var. Ağır hasta sayısı ve aktif vaka sayısı düşmeye devam ediyor. Vakaların azaldığı bu dönemde aile içi bulaşmalar artış gösteriyor. Her yerde tedbirlere uymalıyız. Birlikte mücadele güçlü netice verecek" dedi.
Bugün tespit edilen 3.309 yeni hastamız var. Ağır hasta sayısı ve aktif vaka sayısı düşmeye devam ediyor. Vakaların azaldığı bu dönemde aile içi bulaşmalar artış gösteriyor. Her yerde tedbirlere uymalıyız. Birlikte mücadele güçlü netice verecek. https://t.co/RVlhe7786O
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 22, 2020
İLGİLİ HABERLER
Sağlık Bakanı: Aşılamada 1'inci aşamanın 2'nci adımına geçiyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 830 bin sağlık çalışanının Kovid-19 aşısının ilk dozunu olduğunu, dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdiklerini söyledi.
18-01-2021 23:42

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 81 ilin sağlık müdürleri ile aşı programını değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Sağlık çalışanlarımızdan 830 bin kişi aşının ilk dozunu oldu. Dünyadaki en hızlı uygulamalardan birini gerçekleştirdik. Program takvimine göre sağlık çalışanları çarşamba gününe kadar aşılanmaya devam edilecek." ifadelerini kullandı.
Koca, ''Aşılama programının 1. aşamasının 2. adımına geçiyoruz. Yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşlarımızın bakımından sorumlu kişilerin aşılanmasına başlanacak. Aynı zamanda 90 yaş üzeri vatandaşlarımız için de program yarın başlıyor'' açıklamasını yaptı.
Koronavirüs can almaya devam ediyor: 164 can kaybı
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, semptom gösteren 749 hastayla birlikte 5 bin 862 yeni vaka tespit edilirken 164 kişi hayatını kaybetti.
18-01-2021 21:42

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan günlük koronavirüs (Covid-19) tablosuna göre, 151 bin 342 testle birlikte toplam test sayısı 27 milyon 523 bin 423’e ulaştı.
Bugün semptom gösteren 749 hastayla birlikte 5 bin 862 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2 milyon 392 bin 963’e çıktı. Can kaybı da 164 artarak 24 bin 161’e yükseldi.
ZATÜRRE ORANINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
Tabloya göre 7 bin 905 hastanın daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 2 milyon 270 bin 769’a ulaştı.
Ağır hasta sayısı 2 bin 183 olurken hastalardaki zatürre oranında dikkat çeken artış yaşandı.
Verilere göre dün yüzde 4.5 olan zatürre oranı bugün yüzde 5.1’e yükseldi.
Ülkeye zararlı bitkisel ürünlerin girmesini engelleyen 'zirai karantina' binası Bilal Erdoğan’ın vakfına devredildi!
İnsan sağlığını tehdit eden tarımsal ürünlerin ülkeye girişini önleyen zirai karantina binası, Bilal Erdoğan’ın İlim Yayma Vakfı’na tahsis edildi. Binanın acilen boşaltılması istendi.
18-01-2021 12:44

Başta genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) olmak üzere insan sağlığını tehdit eden hastalıklı ve zararlı bitkisel ürünlerin ülkeye girişini ve ülke içinde yayılmasını önleyen İstanbul’daki Zirai Karantina Müdürlüğü’nün binası, 10 dönüm arsasıyla birlikte AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı İlim Yayma Vakfı’na devredildi.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; binanın tahsis edilmesinin hemen ardından binanın acilen boşaltılmasının istendiği belirtildi. İçerisinde kritik laboratuvar cihazlarının bulunduğu binanın boşaltılması halinde bitkisel ürün testlerinin en az 2-3 ay yapılamayacağı, bu nedenle zararlı bitkisel ürünlerin ülkeye yayılabileceği uyarısı yapıldı.
TÜRKİYE'NİN EN GELİŞMİŞ BİTKİSEL ÜRÜN LABORATUVARI
Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde İstanbul Küçükçekmece’de faaliyetini sürdüren Zirai Karantina Müdürlüğü, halk sağlığını korumak amacıyla bitkisel ürünlerin teknik analizini gelişmiş laboratuvarlarında yapıp, gerektiğinde karantina uyguluyor.
Laboratuvarlarda, özellikle yurt dışından gelen bitkisel ürünlerin hastalık ya da zararlı organizma taşıyıp taşımadığı kontrol ediliyor, bu sayede GDO’lu ve benzeri ürünlerin ülkeye girişi ve yayılması önleniyor. Müdürlük aynı zamanda ihraç edilecek bitkisel ürünleri de inceleyip gerektiğinde ihracata izin vermiyor. Türkiye’nin en gelişmiş bitkisel ürün laboratuvarlarının bu bina içerisinde yer aldığı ifade ediliyor.
ANALİZLER YAPILAMADIĞINDA HER TÜRLÜ ZARARLI BİTKİ ÜLKEYE GİREBİLECEK
Tarım Bakanlığı tarafından sürpriz bir şekilde İlim Yayma Vakfı’na tahsis edilen 10 dönümlük arsaya vakfa ait üniversitenin yerleşeceği belirtildi. Zirai Karantina Müdürlüğü’ne ise geçici olarak Atatürk Havalimanı içerisindeki bir hangarda yer gösterilip, mevcut binanın acilen boşaltılmasının istendiği bildirildi. Ancak içerisi en gelişmiş teknik laboratuvar araç gereçleriyle dolu olan binanın bu şekilde boşaltılması halinde analizlerin yapılamayacağı, dolayısıyla ülkeye GDO’lu ürünler dahil her türlü zararlı bitkilerin girebileceği uyarısı yapıldı.
'İSTANBUL GÜMRÜKLERİNDEN TARIM TİCARETİ YAPILAMAYACAK'
Arsanın vakfa verilip kritik kurumun apar topar taşınmak istenmesi Türkiye Tohumcular Birliği’nde (TÜRKTOB) de endişe yarattı. Tohum fidan, fide ve süs bitkileri ithalat ve ihracatında bitki koruma analiz ve kontrol işlemlerinin yaklaşık yüzde 80’inin bu kurum tarafından yapıldığını belirten TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, taşınma halinde kurumun en az 2-3 ay hizmet veremeyeceğini, bunun da İstanbul gümrüklerinden tarım ticaretinin yapılamayacağı anlamına geldiğini söyledi.
Taşınma sırasında kritik cihazların zarar göreceğine de işaret eden Akcan, “Burası ülkemizin en gelişmiş ve son teknolojiyle donatılmış tek laboratuvardır. Laboratuvarın bu şekilde taşınması ve zarar görmesi bizleri vicdani olarak da rahatsız etmektedir” dedi.
Yeni yılla birlikte 6 milyon yurttaş sağlık hizmeti alamayabilir
GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi geçtiğimiz yılın sonunda sona erdiğini hatırlattı.
18-01-2021 12:14

İleri Haber
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, GSS kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen 6 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerine erişim engelinin ertelemesinin yıl sonu itibariyle bittiğini belirterek, yeni bir düzenleme yapılmasını istedi. Bulut, yeni bir düzenleme yapılmazsa borcunu ödeyemeyen vatandaşların, ağustos ayı sonrasında sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını bildirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve prim borcu bulunan 6 milyon vatandaşın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, sağlığın, bütün vatandaşlar için en temel insan hakkı olduğuna ve Anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çekti.
'İKTİDARIN GÖREVİ SAĞLIK HAKKINI SAĞLAMAK'
İktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunun altını çizen Bulut, pandemi döneminde, Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi geçtiğimiz yılın sonunda sona erdiğini hatırlattı.
BORCUNU ÖDEYEMEYENLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMAYACAK
2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş tüm prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını kaydeden Bulut, sağlık hizmetlerinden borcunu yapılandıranlardan ancak ilk taksiti ödeyenler ve cari dönemde 60 günden fazla borçları olmayanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yararlanabileceğini kaydetti. Borcunu ödeyemeyen, ağustos ayı sonrasında 60 gün ve daha fazla prim borcu olanların hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişilerin devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını belirten Bulut, “Bakan Selçuk yoksulluğun sıfırlandığını iddia ediyordu. O zaman neden vatandaştan gelir testi yaptırmasını istiyorlar. Pandemi döneminde milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olması kabul edilemez” dedi.
'YENİ BİR DÜZENLEME YAPILMALI'
- GSS’lilerin sağlığa erişiminin önünün açılması için acil bir düzenleme yapılmasını isteyen Bulut, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:
- Pandemi döneminde 6 milyon vatandaşın sağlık hizmetlerinden mahrum kalmaması için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?
- Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.03.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur?
- Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır?
- Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir?
- Yoksulluk iktidarınızın iddia ettiği gibi sıfırlandı ise vatandaşların gelir testine başvurmaları neden istenmektedir?
Ameliyathane teknikerleri atama bekliyor
Atama bekleyen ameliyathane teknikerleri sosyal medya ve basın aracılığıyla sesini duyurmaya çalışıyor
17-01-2021 13:13

İleri Haber
Ameliyathane teknikerleri, aylardır sosyal medya ve basın aracılığıyla atama taleplerini haykırmaya çalışıyor. “20 bin ameliyathane teknikeri atama bekliyor” başlıklı bir açıklama yayınlayan teknikerler, iş gücü bakımından önemli bir ihtiyaç olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilmesine rağmen atama oranın çok düşük olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti:
“Cerrahide dünya standartlarına ulaşmak ve branşlaşarak, sağlıkta kaliteyi daha da artırmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane Teknikerliği bölümünün amacı; ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek, cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır. Ameliyathane Teknikerliği’nden başka cerrahi teknikerliği adıyla da eğitim veren okulların isimleri 2008 yılında değiştirilerek ‘Ameliyathane Hizmetleri’ olmuştur. Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’de yaklaşık 50 üniversitedeki Ameliyathane Hizmetleri bölümünden mezun olan öğrenciler ‘Ameliyathane Teknikeri’ unvanı almaktadır. Ameliyathanenin tüm iş, işleyiş ve işlemlerine yönelik yükseköğretim kurumlarında yaklaşık 2 bin saat eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri, ameliyathanenin en doğal üyeleridir."
“20 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Stajlarda çoğunlukla scrub ve bunun yanında sirküle olarak gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olduk ancak binlerce ameliyathane odaları varken ve hasta güveni en üst seviyeye çıkarmayı amaçlarken son 3 alımda 36.0 ve 10 gibi rakamlar aldık. Hastanın güvenliği için bize daha çok ihtiyaç duyulması gerekir. Ameliyathanelerde oluşan kazaları minimize etmek amacıyla alanında uzman Cerrahi Ameliyathane Teknikerlerinin önemi artırılıp oda adetince en az 1 Cerrahi Ameliyathane Teknikeri bulundurma zorunluluğu ve bu çerçevede Personel Dağılım Cetveli (PDC) tablosundaki sayının arttırılması talep ediyoruz”
Vaka sayıları artıyor: Çin'de beş günde 1500 yatak kapasiteli hastane inşa edildi
Çin'de uzun bir süre kontrol altında kaldıktan sonra koronavirüs vakalarının yeniden artmaya başlaması nedeniyle Pekin'de beş gün içinde 1500 odalı bir hastane inşa edildi.
17-01-2021 08:26

Çin Ulusal Sağlık Komisonu, Pekin'e komşu olan Hebei eyaletinde 24 saat içinde 130 yeni Koronavirüs vakası tespit etti. Çin devlet haber ajansı Xinhua, yeni vaka sayısının 100'ü geçmesinin ardından 6 hastane inşa edildiğini ve toplam kapasitenin 6 bin 500 olduğunu duyurdu.
Covid-19 pandemisinin ilk kez ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kentinde geçen yıl şubat ayında bir hafta içinde binlerce kişiye hizmet veren bir pandemi hastanesi kurulmuştu.