Türkiye'de internetin öncüsü Mustafa Akgül Ankara'da anıldı

Türkiye'de internetin öncüsü Mustafa Akgül Ankara'da anıldı

Türkiye'de internetin yaygınlaşmasına öncülük eden önemli isimlerden, birinci TİP üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, ölümünün ikinci yıl dönümünde Ankara’da anıldı.

İleri Haber

13 Aralık 2017’de hayatını kaybeden, Türkiye'de internetin kurucularından ve birinci TİP üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül ölümünün ikinci yıl dönümünde Ankara’da anıldı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anma etkinliğinin ardından saat 14.00’te Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonu’nda ‘Mustafa Akgül Anısına’ adlı bir panel düzenlendi. 

Düzenlenen panele çok sayıda kişinin yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Çağlar Güven ile Prof. Dr. Attila Özgit ve Türkiye İşçi Partisi Ankara İl Yönetiminden Tuncay Çelen konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Bilgi Sistemleri Bölümü'nden Dr. Murat Yıldırım, TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras, Alternatif Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyesi Faruk Çayır ve Linux Kullanıcıları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Adil Güneş Akbaş açılış konuşması yaptı.

"HUKUKSUZLUĞUN VE YASAKLARIN ÜZERİNE YÜRÜDÜ"

Kendisiyle aynı mahallede oturan ve aynı üniversitede okuyan, TİP Ankara İl Yöneticilerinden Tuncay Çelen yaptığı konuşmasında, "Mustafa, öğrencilik dönemindeki yurtseverliğini, bilim ve özgür düşünce tarzını, devrimciliğini hiç yitirmedi. Kendisini Türkiye’de internetin gelişmesine, yaygınlaşmasına adadı. Yobazlığa, çıkarcılığa boyun eğmedi. Bilimle aydınlanan yolundan yürüdü. Yaşamı boyunca verdiği mücadelenin temellerine sahip çıktı. Bilim ve özgürlük yolunda ilerledi. 'Özgür internet, özgür toplum, özgür yazılım' için mücadelesini sürdürdü. O artık Türkiye’de internetin babası” diye tanınan bir bilim insanı. Yalanın hukuksuzluğun, yasakların ve dinci gericiliğin üzerine bilimle yürüdü" ifadelerini kullandı.

Mustafa Akgül, 1967 yılında sosyalist öğrencilerin desteklediği toplumcu gruptan ODTÜ Öğrenci Birliği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1970’de ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden, 1974 ODTÜ Matematik Bölümünden mezun olan Akgül, Vietnam kasabı olarak bilenen ABD Büyükelçisi Robert Komer'in ODTÜ'ye gelişini protesto edenler arasında yer almıştı. 

MUSTAFA AKGÜL KİMDİR?

1970 ODTÜ İnşaat Mühendisliği, 1974 ODTÜ Matematik/Yöneylem mezunu olan Mustafa AKGÜL, 1981 yılında Waterloo University’den (Kanada) “Combinatorics and Optimization” üzerine doktora derecesini aldı.

University of Delaware ve North Carolina State University’de misafir öğretim üyesi olarak görev yapmış ve 1987’den beri Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmıştır.

İnternet Teknolojileri Derneği başkanı olan Mustafa Akgül, Linux Kullanıcıları Derneği’nin kurucu başkanlığı, İnternet Kurulu, Kamunet Teknik Kurulu, TOBB Sektör Kurulu, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuş; 20 yılı aşkın bir süredir devam eden İnternet Konferansları, Akademik Bilişim Konferansları ve İnternet Haftası etkinliklerinin yürütücüsü olmuştur.

Düzenlediği birçok etkinlik, eğitim, seminer ve konferansın yanı sıra yayımladığı yazılar ve e-posta listeleriyle Türkiye’de İnternet ve teknoloji kültürünün gelişmesinde, GNU/Llinux ve özgür yazılım topluluğunun oluşmasında ve büyümesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Türkiye’de ilk İnternet bağlantısının kurulması ve sonrasındaki çalışmaları nedeniyle “Türkiye’de İnternet’in Babası” olarak anılan Mustafa Akgül 1994 yılında yayımlanan, ilk basılı Türkçe İnternet kitabı “İnternet: Bilgiye Erişimin Yeni Araç ve Olanakları”nın da yazarıdır.