Türkiye’de hayvanlara özgürlük yok

Türkiye’de hayvanlara özgürlük yok

Türkiye hayvanları koruma kapsamındaki uygulamalarda geriye gitti. Birçok ülkede özellikle deniz canlılarının korunması ve sergilenmemesi için adımlar atılırken Türkiye’de bu uygulamalar rant kapısına dönüştü.

Daha önce de birçok ülkede hayvanlı sirkleri yasaklamak gibi koruma uygulamaları yasalaştırılırken Türkiye’de bu uygulamalar yapılmıyor.

2014 yılında Yunuslara Özgürlük Platformu’nun da katıldığı TBMM Çevre Komisyou toplantısında AKP’li Mehmet Metiner’in önergesi  “ülke ekonomisine katkı sağladığı” gerekçesiyle yunus parklarının ve yunus gösteri merkezlerinin ticari faaliyetlerine devam etmesi kabul edildi. Buna göre pek çok ülkede hayvanları koruma kapsamında adımlar atılırken 2014’deki kararın üzerine Antalya’da iki yunus parkı açıldı, Trabzon’da tünel akvaryum açılacağı duyruldu, İstanbul Tuzla’da bir alışveriş merkezinde Aslanpark adında bir park kuruldu, Gaziantep’de fokbalıkları ziyaretçilere sergilendi.

KANADA DENİZ CANLILARINI AKVARYUMLARDA SERGİLEMEYİ YASAKLADI

Kanada Senatosu deniz memelilerinin akvaryumlara hapsedilmesini yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Buna göre tematik akvaryumlarda ve yunus parklarında deniz memelileri sergilenmeyecek.

Uzun süren mücadeleler sonucunda, deniz memelilerinin hapsedilmesinin “zalimlik” olduğu yönünde karar alan Kanada Senatosu, tematik akvaryumlarda ve yunus parklarında balina ve yunusların esaret altında tutulmasını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı.

DENİZ CANLILARINI TUTSAK ETMENİN CEZASI 200.000 DOLAR

Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan alınan bilgilere göre bu adımla balina ve yunusları tutsak etmek ceza gerektiren suç kapsamına alınmış oldu. İleride bu yasayı ihlal edenlere 200.000 dolara kadar para cezası uygulanabilecek. Ayrıca birçok milletvekili, yunus ve balinaların esaret altında üretilmesine, hayvanların hücre ve embriyolarının ithal edilmesini yasaklayan önergeye destek verdi.

DAHA FAZLA