'Türkiye’de beş ürün dışında tüm tarım ürünleri ithal'

'Türkiye’de beş ürün dışında tüm tarım ürünleri ithal'

ZMO Başkanı, 5 tarımı dışındaki tüm ürünlerin ithal edildiğini ve tarım alanlarının betonlaştırıldığını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası  (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye’nin beş tarım ürünü dışında tüm tarım ürünlerini ithal ettiğini söyledi.

BirGün’den Meltem Yılmaz’ın haberine göre Güngör, “Fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında her şeyi ithal ediyoruz. Son 16 yılda, tarımda 185 milyar dolar ithalat parası ödedik. Bugün dolar ne kadar olduysa çarpın işte onunla” dedi.

'TARIM ALANLARI BETONLAŞTIRILDI'

Her yıl 4 ila 5 milyon ton buğday ithal edildiğini belirten Güngör, “Her yıl Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday alıyoruz. Peki neden dışarıdan buğday alıyoruz? Çünkü tarım alanları daralmış. Türkiye’de tarım alanları, son 16 yıl içerisinde, 26.5 milyon hektardan 23 milyon hektar alana düştü. Bir başka deyişle, 3.5 milyon hektar tarım alanı gitti, betonlaştı. TOKİ evleri yapıldı, tarım alanları amacı dışına çıkarıldı. Bununla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası olarak, son 5 yılda 150 dava açtık. Topraklarımızı korumak için ‘Toprak Koruma kurulları’ kurdular, ama bu kurul korumama kurulu gibi çalıştırılıyor” dedi.

'TOHUMUN YÜZDE 80’İ İTHAL'

Güngör, tohumun da ithal edilmesini şöyle eleştirdi: “Bugün tohumumuz gelişiyor diyoruz ama kullandığımız tohumun yüzde 80’i ithal tohumlar, dışarıdan geliyor. Patates tohumumun da, pamuk tohumunun da yüzde 80’i ithal.