'Türkiye'de 11,8 milyon hanede sabit internet bulunmuyor'

'Türkiye'de 11,8 milyon hanede sabit internet bulunmuyor'

CHP'li Onursal Adıgüzel'in açıkladığı Türkiye’de internet kullanımı ve internete ulaşım imkanına ilişkin güncel verilere göre, 10 haneden 1'i internet erişiminden yoksun.

CHP Genel Başkan Yardımısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel'in açıkladığı Türkiye’de internet kullanımı ve internete ulaşım imkanına ilişkin güncel verilere göre, Türkiye’de her 10 haneden 1’i internet erişiminden yoksun, 2,4 milyon haneye internet giremedi ve 11,8 milyon hanede ise sabit internet bulunmuyor.

Yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’de internet kullanımı ve internete ulaşım imkanına ilişkin güncel verileri duyuran CHP'li Adıgüzel, 2,4 milyon hanede internet olmadığını belirtirken, evinde sabit geniş bant internet bağlantısı olmayan hane sayısının ise 11,8 milyon olduğu söyledi.

'EN YAVAŞ AMA EN YÜKSEK VERGİLİ İNTERNET'

Avrupa'daki en yavaş internetin Türkiye'de olmasına rağmen en yüksek verginin de ülkemizde olduğunu vurgulayan Adıgüzel,  “Dünyada artık internete erişim temel bir hak olarak değerlendirilirken, Türkiye’de her 10 haneden birinin internete erişimden yoksun olması kabul edilebilir bir durum değildir. Yine evinde sabit geniş bant olmayan 12 milyona yakın hane mevcut. Yani 19 yıllık iktidarında AKP, şişirilmiş rakamlara rağmen interneti cepten eve taşımayı başaramamıştır. Türkiye’de nüfusa göre sabit geniş bant yaygınlık oranı yalnızca yüzde 20. İnternet hızında 175 ülke içinde 103. sıradayız. Avrupa’nın en yavaş internetini kullanıyoruz, ama en yüksek vergiyi de biz ödüyoruz. 2020 yılında Türkiye’de 4 kişilik bir aile haberleşme giderine ödediği 3.736 TL’nin 759 TL’sini devlete vergi olarak ödedi” ifadelerini kullandı.

'11,8 MİLYON HANEDE SABİT İNTERNET YOK'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos 2020 tarihli “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”na göre, Türkiye’de sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişen hanelerin oranın yüzde 50,8 olduğunu söyleyen Adıgüzel, hanelerin yüzde 49,2’sini oluşturan, 11 milyon 808 bin hanede sabit internet bağlantısı bulunmadığını ifade etti.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, hanelerin yüzde 10,1’inde yani 2 milyon 424 bin hanede internet erişimi olmadığının görüldüğünü bildiren Onursal Adıgüzel, hanelerdeki masaüstü bilgisayar sahiplik oranının yüzde 17,6, taşınabilir bilgisayar, tablet vb. cihaz sahiplik oranının ise yüzde 48,7’de kaldığını söyledi.

'AKP İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN RAKAMLARI ŞİŞİRİYOR'

Türkiye’de internet kullanımı ile ilgili olarak AKP tarafından şişirilmiş rakamların açıklandığını öne süren Adıgüzel, altyapı yatırımlarının artırılması çağrısında bulunarak şu bilgileri verdi:

“2017 yılında yayınlanan ‘Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı (2017-2020)’ndaki verilere göre Türkiye genelinde ‘fiber erişilen hane sayısı’ 2014, 2015 ve 2016 yılında sırasıyla 4.937.989, 5.777.076, 6.665.523 olarak belirtilmektedir. Bugünkü güncel tabloya ilişkin olarak ise geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı yaptığı açıklamada Türk Telekom için ‘Fiber hane kapsamamızı son 1 yılda yaklaşık 5 milyon artırarak 26,8 milyona çıkardık’ ifadelerini kullanmıştır. Ancak Bakan Yardımcısının yaptığı açıklamadan ‘fiber hane kapsamasının’, fiber kullanılan hane sayısını kapsamadığı, hem Türkiye’deki toplam mevcut hane sayısından hem de BTK’nın verilerinden açıkça anlaşılmaktadır. Tüm dünyada internet altyapısındaki gelişim sabit geniş bant kalitesi ve yaygınlığı ile ölçülürken, biz şişirilmiş rakamlarla gün kaybediyoruz. Bugünden tezi yok, özellikle sabit internette geri kalmışlığı tersine çevirecek altyapı yatırımlarını devreye almalı, bugün kadar yapılmayan fiber yatırımlarına ağırlık verilmelidir.”

BAŞARISIZLIĞIN SEBEBİNİ BAKANA SORDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği bir soru önergesini de Meclis Başkanlığı'na veren Adıgüzel, TÜİK’in “İstatistiklerle Aile, 2019” araştırmasına göre Türkiye’deki toplam hane sayısının 24 milyon olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, Bakan Karaismailoğlu’ndan, “Bugün itibariyle Türkiye’de fiber ile internete erişen hane sayısı kaçtır? Ulusal Eylem Planı’nda hedeflendiği üzere hanelerin yüzde 43’üne fiber erişim sağlanabilmiş midir? Sağlanamadı ise bu başarısızlığın gerekçesi nedir?” diye sordu.