Türkiye yıllık ne kadar doğalgaz kullanıyor? Doğalgazda dışa bağımlılık bitti mi?

Türkiye yıllık ne kadar doğalgaz kullanıyor? Doğalgazda dışa bağımlılık bitti mi?

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından özellikle yandaş medyada “yerli ve milli enerji” söylemi üzerine bu konuda dışa bağımlılığın biteceği öne sürülürken, devletin resmi verileri ise bu iddiayı destekleyici veriler içermiyor.

İleri Haber

AKP’li Cumhurbaşkanı’nın “müjde” olarak duyurduğu, Karadeniz’de bulunduğu öne sürülen 320 milyar metre küplük doğalgaz rezervi Türkiye’nin 6-7 yıllık doğalgaz ihtiyacına denk düşüyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir açılışta "yeni bir müjde açıklamak" üzere bugünü işaret etmişti. Erdoğan, söz konusu ''müjdeyi'' bugün Dolmabahçe Sarayı'nda açıkladı. ''Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" diyen Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin 20 Temmuz'da başladığı sondajda 320 milyar metre küp doğalgaz rezervi keşfettiğini öne sürdü. Erdoğan, "Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır" ifadelerini kullandı.

‘Damat’ Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise "Ne Doğu ne Batı yeni eksen Türkiye söylemiyle yeni bir sürece gidiyoruz. Muazzam çileli bir yolcukla bu neticeyi ortaya koydukları için şükranlarımı sunuyorum" dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK BİTTİ Mİ?

Açıklamaların ardından özellikle yandaş medyada “yerli ve milli enerji” söylemi üzerine bu konuda dışa bağımlılığın biteceği öne sürülürken, devletin resmi verileri ise bu iddiayı destekleyici veriler içermiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye yıllık 45-50 milyar metreküp arasında doğalgaz tüketiyor. Tüketimin tamamına yakınını dışarıdan alan Türkiye'nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak da artıyor.

TÜRKİYE’NİN 6-7 YILLIK İHTİYACI

Yani bulunduğu öne sürülen doğalgazın tamamı kullanılabilir halde olsa bile bu miktar, Türkiye’nin ancak 6-7 yıllık tüketimine denk düşüyor. Rezervin ne kadarının çıkarılıp, kullanılabileceği ise henüz bilinmiyor.