Türkiye ve Yunanistan'dan NAVTEX hamlesi

Türkiye ve Yunanistan'dan NAVTEX hamlesi

Türkiye, Doğu Akdeniz’deki Oruç Reis gemisi için 23 Ağustos olarak ilan ettiği NAVTEX’i, 27 Ağustos tarihine kadar uzattığını duyurdu. Yunanistan da karşı yanıt verip NAVTEX'i uzattığını duyurdu.

Türkiye, Doğu Akdeniz'de Oruç Reis sondaj gemisinin sismik araştırma faaliyetlerini sürdürmesi için 23 Ağustos'a kadar NAVTEX ilan etmişti. Yeni ilan edilen NAVTEX’le Oruç Reis’in aynı alan içerisinde fazladan 4 gün daha faaliyetlerine devam edeceği ve yeni bitiş süresinin 27 Ağustos olduğu belirtildi. Yunanistan ise buna karşılık 27 Ağustos'a kadar NAVTEX ilan ettiğini duyurdu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de NAVTEX ilan etmesinin ardından Yunanistan tepki göstermiş ve iki ülke arasında gerilim artmıştı. Bölgede araştırma faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis gemisine Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemiler de koruma amaçlı eşlik ediyorlar.

Doğu Akdeniz’de çalışmalarını sürdüren Yavuz sondaj gemisinin faaliyet alanında ise 15 Eylül’e kadar NAVTEX ilanı bulunuyor.

YUNANİSTAN'DAN 'NAVTEX' YANITI

Yunanistan’ın, Türkiye’nin Meis adası açıklarında petrol ve doğalgaz arama amaçlı sismik araştırmalarını genişletmek için yayımladığı Navtex’e karşılık olarak bir Navtex yayımladığı belirtildi.

Söz konusu Navtex, yarın yürürlüğe girecek ve 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak. Navtex; Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini kapsıyor.