Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki ikinci devriyesi için öne çıkan iki bölge: Resulayn ve Kobani

Türkiye ve Rusya'nın Suriye'deki ikinci devriyesi için öne çıkan iki bölge: Resulayn ve Kobani

Güvenlik kaynakları, Türkiye ve Rusya'nın Suriye'nin kuzeyinde yapılacak ikinci ortak devriyesi için Resulayn ve Kobani'nin öne çıktığını belirtti.

Suriye'nin kuzeydoğusunda düzenlenen operasyonda ateşkes ilan edilmesinin ardından Soçi’de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vardığı mutabakat uyarınca ilk ortak devriyeyi önceki gün Resulayn’ın doğusunda Kamışlı istikametinde yapan Türkiye ve Rusya Silahlı Kuvvetleri unsurları, ikinci devriyeye hazırlanıyor. Devriye güzergâhı, askeri heyetlerin ikinci toplantısında netleşecek.

Rusya’dan önceki gün gelen ikinci askeri heyet ile Türkiye askeri heyetinin görüşmeleri dün tamamlandı. Genelkurmay Karagâhı’nda yapılan toplantıda ilk devriye faaliyetinden çıkan sonuçlar ayrıntılı şekilde görüşülürken, ikinci devriyenin nerede ve ne zaman yapılabileceğine dair seçenekler de ele alındı.

4 AYRI SEÇENEK VAR

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre ikinci ortak devriye için dört ayrı seçenek üzerinde duruluyor. İlk devriyenin yapıldığı Resulayn’ın doğusu, Fırat’ın doğusunun en batısında bulunan Kobani ile Menbiç ve Tel Rıfat bölgeleri.

Kulislerde ikinci ortak devriye için yine Resulayn’ın doğusu ya da Kobani bölgesinin öne çıktığı belirtildi. Güvenlik kaynakları, “İkinci devriye bölgesinin neresi olacağı ve ne zaman yapılacağı karargâhtaki toplantıda netleşecek. Yer belirlenirken fiziki altyapı ve güvenlik durumu elbette dikkate alınacaktır” bilgisini verdiği kaydedildi.

GENELKURMAY'A RAPOR SUNULACAK

İlk ortak devriyede Resulayn’ın yaklaşık 40 kilometre doğusunda 10 kilometre derinliğe inilmiş ve toplam 87 kilometre kat edilmişti. Devriyeye katılan TSK unsurlarının Genelkurmay’da üst düzey makamlara bir rapor sunacağı öğrenildi.

'ESAD, ARAÇLARA BAYRAK TAKILMAMASINI İSTEDİ'

İlk ortak devriyede hem Türk hem de Rus zırhlı araçlarında bayrak takılı olmaması dikkat çekmişti. Hürrriyet’in Suriye Haber Ajansı’na (SANA) dayandırdığı habere göre araçlara bayrak takılmamasının Esad’ın talebi olduğu ifade edildi.