Türkiye tüm listelerde sonlarda, biri hariç: Makam aracı

Türkiye tüm listelerde sonlarda, biri hariç: Makam aracı

Yapılan bir araştırma Türkiye'nin devlet harcamalarında en üst sıralara yerleştiğini gösteriyor.

İleri Haber

Yapılan bir araştırma, Türkiye'nin ekonomi, yargı bağımsızlığı, cinsiyet eşitsizliği gibi araştırmalarda genellikle son sıralarda yer alırken, devlet harcamalarında en üst sıralara yerleştiğini gösteriyor.

Buna göre, Türkiye 140 ülkelik 'Bağımsız Yargı' sıralamasında 111'inci, Ekonomik Özgürlük Endeksi'nin 2019 verilerine göre 180 ülke arasında 68'inci, cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130'uncu, 169 ülkeyi kapsayan ‘en sağlıklı ülkeler endeksi’nde 51’inci, insani özgürlük endeksinde ise 162 ülke arasında 107’nci oldu. Türkiye, Freedom House'un açıkladığı “Dünyada Özgürlükler 2019” raporunda 'özgür olmayan ülkeler' kategorisinde yer alırken, YÖK'ün de iş birliği yaptığı Quacquarelli Symonds'ın ilk 500 sıralamasında Türkiye'den hiçbir devlet üniversitesi yer almadı.

Bunun yanında, dünyanın 44 büyük şehrinin yer aldığı Global Power City Index’in verilerine göre 34’üncü sırada yer alırken, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) 2019 yılı ‘Sendikalaşma Araştırması’na göre işçilerin yüzde 90'ı sendikalı olmadığı açıklandı. Türkiye'deki tutuklu gazeteci sayısı ise 145.

Euronews'in araştırmasına göre Türkiye'de 115 bin kamu aracı bulunurken bu rakam İtalya'da ise 29 bin. Makam aracında ise Türkiye'de kamuda 417 şoförlü kamu aracı bulunurken, bu sayı Fransa'da 322, İtalya'da 3 bin. İngiltere'de üst düzey hükümet yetkilileri için tahsis edilmiş araç sayısı 90.Belçika'da ise federal hükümet yetkililerine tahsis edilen makam aracı sayısı 72.

DAHA FAZLA