Türkiye tarihinde bir ilk: 29 Ekim kutlanmayacak

Türkiye tarihinde bir ilk: 29 Ekim kutlanmayacak

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak bu yıl 29 Ekim kutlamaları, kapsam dışında bırakılacak.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak Ankara, bu yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamı dışında bırakılacak. Bu yıl yapılacak olan kutlamalarda AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da sadece Anıtkabir’i ziyaret edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu ise aynı gün açılışı gerçekleştirilecek İstanbul’daki üçüncü havalimanı ve Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak.

'ORASI SADECE BİR İNŞAAT'

Prof. Dr. Sina Akşin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın “milli yönü ve anlamı” nedeniyle başkentte kutlanmasının esas olduğunu belirterek, bu yılki kutlamaların İstanbul’da yapılacak olmasının “devlet esasına aykırı olduğunu” kaydetti. Ankara ’daki kutlamaların İstanbul’da, 3. havaalanının açılışı gerekçe gösterilerek yapılmasının “Cumhuriyetin değil, havaalanını kutlamaların merkezi yapmak anlamına geldiğini” belirten Akşin, “Halbuki orası sadece bir inşaat” dedi.

'KABUL EDİLEMEZ'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Prof. Dr. Süheyl Batum da, 29 Ekim kutlamalarının yerinin değiştirilmesine tepki göstererek şunları söyledi: “16 Nisan anayasa referandumundan sonra, özellikle iktidar kanadından, Erdoğan için ‘birinci Cumhurbaşkanı’, sistem için de ‘yeni bir sistem’ nitelendirmelerini dinliyoruz. Bu bana göre, Ankara’da, ta 1923’ten beri yapılan kutlamaları ‘Bu sene İstanbul’da işimiz var, orada yapalım. Seneye de başka şehirde, bir sonraki senede de yurtdışında yapalım’ denilebilecek bir olgu değildir. Resmi törenlerin Ankara’da yapılmamasının iki anlamı vardır: Ya bu devletin devamlılık ilkesini bilmiyorsunuzdur, anlamamışsınızdır ya da bu tür tarihsel önemi haiz kutlamaları, 29 Ekim’i bilmiyorsunuzdur. Daha önemlisi ‘yeni bir devlet kurduğunuzu’ düşünüyorsunuzdur. Bu kabul edilemez”

‘KİMLİĞİNE ZARAR VERİR’

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de “bu durumun doğru olmadığını umduğunu” belirterek, “Devletin bir sürekliliği ve teammülleri vardır. Bu kurallar çiğnenmeye başlandığında devlet anlayışında çöküş meydana gelir” dedi. Ankara’nın 13 Ekim 1923’te başkent olduğunu ve kısa bir süre sonra da cumhuriyetin ilan edildiğini anımsatan Gök, “Bu nedenle Ankara Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının merkezi olmak zorundadır" dedi.