Türkiye 'Olumlu Deneyim Endeksi'nde sondan dördüncü

Türkiye 'Olumlu Deneyim Endeksi'nde sondan dördüncü

ABD merkezli Gallup araştırma şirketinin yaptığı Küresel Memnuniyet Araştırması'nda, Türkiye "Olumlu Deneyim Endeksi" listesinde dördüncü sırada yer aldı.

ABD merkezli Gallup araştırma şirketinin yaptığı, 2019 yılı Küresel Memnuniyet Araştırması'nda, Türkiye "Olumlu Deneyim Endeksi" listesinde 50 puanla sondan dördüncü sırada yer aldı.

Raporda, Türkiye'ye ilişkin paragrafta, ülkenin 18 yıldır büyümekte olan ekonomisinin "durgunluğa" girmiş olmasına da atıf yapıldı. Yapılan araştırmada puanlama, iki farklı kategorideki sorular üzerinden yapıldı.

Buna göre, kişilere bir gün öncesine ilişkin "Olumlu Deneyimler" başlığında şu sorular soruldu:

Bir gün önce gülümsediniz ya da kahkaha attınız mı?

İyi dinlenebildiniz mi?

Tüm gün boyunca size saygı çerçevesinde mi davranıldı?

Yeni bir şey öğrendiniz mi?

"Olumsuz Deneyimler" başlığında ise bir önceki gün, "üzüntü, endişe, fiziksel acı, kızgınlık ve stres" yaşayıp yaşamadıkları soruldu.

Araştırmada "en az olumlu deneyim yaşayan ülke" olan Afganistan'da, "Bir önceki gün güldünüz mü?" sorusuna olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 36'yla bu alanda son 12 yılın düşük oranı olarak kaydedildi.

Afrika ülkesi Çad ise vatandaşları "en çok olumsuz deneyim" yaşayan ülke oldu. Çadlılar'ın yüzde 66'sı bir gün önce fiziksel acı yaşadıklarını açıkladı.

En az negatif deneyim yaşayan ülkeler sıralamasında ise Azerbaycan, İsveç ile aynı puanda olmasına karşın birinci sırada yer aldı.

Yunanistan ise üst üste üçüncü yıl vatandaşları en stresli ülke oldu. Yunan halkının yüzde 66'sı bir gün önce stresli bir an yaşadıklarını kaydetti.

En mutlu ülkeler ise ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkeleri arasından çıktı. Buna göre, Paraguay listenin zirvesinde yer alırken, Endonezya listenin bu bölümüne giren tek Güney Amerika dışı devlet oldu.

TÜRKİYE SONDAN DÖRDÜNCÜ

  1. Mısır 56
  2. Çad 56
  3. Bangladeş 56
  4. Kuzey Kıbrıs 54
  5. Nepal 53
  6. Litvanya 51
  7. Türkiye 50
  8. Yemen 50
  9. Belarus 48
  10. Afganistan 43

    DAHA FAZLA