Türkiye, öğretmen maaşında 33 OECD ülkesi arasında 27'nci

Türkiye, öğretmen maaşında 33 OECD ülkesi arasında 27'nci

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un, "Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor" sözlerine tepkiler büyürken, Türkiye'de öğretmen maaşları 33 OECD ülkesi arasında 27'nci sırada yer aldı.

Öğretmenlerin ekmeğine göz diken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "Maaşlardan dolayı yatırıma fırsat kalmıyor" sözleri tepkilere neden olurken, Türkiye'de öğretmen maaşları Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) sıralamasında alt sıralarda yer aldı.

Selçuk dün yaptığı basın açıklamasında "Eğitimde asıl yük öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz. Neye göre; personel maaşına göre... Bu tüm okullar için böyledir. Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük vergi yüküdür ve elektrik su parasıdır. Eğer vergi yükü devam ederse, eğer maaş devam ederse büyük ihtimal bizim masraflarımızda büyük bir azalma olmaz" şeklinde konuşmuştu.

Selçuk'un öğretmen maaşlarını 'yük' olarak nitelendirmesi çok sayıda yurttaşın tepkisine neden olurken OECD verileri, Türkiye'nin öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 27'nci sırada yer aldığını gözler önüne serdi.

 2018 yılında Türkiye’de 15 yıllık tecrübeye sahip bir ilkokul öğretmeninin yıllık brüt maaşı 28 bin 545 dolar seviyesindeydi. Bu rakamla Türkiye, 33 ülke arasında 27'nci sırada yer aldı.

Öte yandan bu rakamlar, kadrolu öğretmen maaşları üzerinden hesaplanıyor. Türkiye’de giderek artan sayıda öğretmen, sözleşmeli statüde ve kadrolulara göre daha düşük maaşlarla çalışıyor.

MAAŞ KUR ARTIŞIYLA ERİDİ

Türkiye’de şu an en üst kademeli öğretmen maaşı net 5 bin 634 TL seviyesinde. Bu rakam güncel dolar/TL kuruyla 769 dolara denk geliyor.

Temmuz 2015’te en yüksek öğretmen maaşı 2 bin 982 TL idi. O dönemki dolar/TL kuruyla bu rakam 1117 dolara denk geliyordu.

Nominal dolar cinsinden öğretmen maaşları beş yılda yüzde 31 azalmış oldu.

Türk-İş’in araştırmasına göre, ağustos ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 765 lira olarak hesaplandı. Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, yoksulluk sınırının altında bulunuyor.

DAHA FAZLA