'Türkiye kuvvetler ayrılığı konusunda en sıkıntılı ülke'

'Türkiye kuvvetler ayrılığı konusunda en sıkıntılı ülke'

Türkiye'nin, Almanya'da hazırlanan bir rapora göre güçler ayrılığı konusunda en sorunlu ülke olduğu belirtildi.

Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde demokrasiler zor bir dönemden geçiyor. Araştırmada Türkiye siyasi durumun belirgin şekilde zorlaştığı 13 ülke arasında sayıldı.

DEMOKRASİ KRİZDE

Deutsche Welle’de yer alan habere göre Alman Bertelsmann Vakfı iki yılda bir hazırlanan “Transformasyon Endeksi”nin (BTI) sonuncusunun sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Kalkınmakta ve az gelişmiş olan 129 ülkenin değerlendirildiği araştırmada 1 Şubat 2015 - 31 Ocak 2017 arasındaki dönem ele alındı.

Araştırmada, söz konusu 129 ülkeden 71’i “demokrasi” olarak tanımlanırken 58’inin “otokrasi” olduğu belirtildi. Demokrasi ve hukuk devletlerinin dünya genelinde krizde olduğu belirtilen araştırmada, “Giderek daha fazla sayıda ülkede yöneticiler kontrol mekanizmalarını genişletiyor” denildi.

'TÜRKİYE'DE HUKUK DEVLETİ AŞINDI'

Araştırmada 13 ülkede siyasi durumun “belirgin bir biçimde kötüleştiği” vurgulandı. Bu ülkeler arasında Yemen, Mozambik ve Türkiye’nin bulunduğu belirtilirken resmi olarak “demokrasi” olarak sınıflandırılan ülkelerde de birey haklarının kısıtlandığı ve hukuk devleti standartlarının da aşındırıldığı ifade edildi. Bunun özellikle Türkiye için geçerli olduğu, aynı zamanda Polonya ve Brezilya’da da görüldüğü belirtildi.

[ih2]

'BOĞAZIN BOZUK DEMOKRASİSİ'

Türkiye’nin “dengesini kaybettiği”nin ifade edildiği araştırmada, dünyanın hiçbir ülkesinde kuvvetler ayrılığı ilkesinin Türkiye’deki kadar zedelenmediği belirtildi. Araştırmada “Boğaz’ın bozuk demokrasisi” olarak söz edilen Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra “düşünce, basın ve toplanma özgürlüğünün” ciddi biçimde kısıtlandığı, iktidarın topluma kendi görüşünü empoze etmeye çalıştığı, muhalefetin ise “marjinalleştirildiği” kaydedildi.

[ih3]