Türkiye, Japonya'daki Kürtçe derslerinden rahatsız oldu

Türkiye, Japonya'daki Kürtçe derslerinden rahatsız oldu

Dışişleri Bakanlığı'nın Japonya'da verilen Kürtçe derslerinin kaldırılması için baskı yaptığı belirtildi.

Tokyo Üniversitesi’nde 1 Nisan’dan itibaren verilmeye başlanan Kürtçe derslerin Ankara’yı rahatsız ettiği, Dışişleri Bakanlığı’nın derslere son verilmesi için Tokyo’ya baskı yaptığı öğrenildi.

Derslerin kaldırılması için baskı yapıldığını söyleyen Tokyo Yabancı Araştırmaları Üniversitesi Kürt Dili Öğretim Görevlisi Vakkas Çolak, "Japonya'daki eğitim özgürlüğüne müdahale etmeye kimsenin hakkı yok" dedi.

Yeni Yaşam gazetesi'nin haberine göre, Japonya Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının da söz konusu durumu dile getirdiğini ifade eden Çolak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Tabi bu konu anayasa ile güvence altına alındığından ve Japonya’daki eğitim özgürlüğünden dolayı, kimsenin müdahale etmeye hakkı yok. Japon hükümetinin de buna müdahale etmeye hakkı yok. Çünkü eğitim özgürlüğü söz konusu. Dolayısıyla böyle bir girişimin olması aynı zamanda Japonya devletinin iç işlerine müdahale edilmesi anlamına gelmektedir. Muhtemelen de Japonya Dışişleri Bakanlığı Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na gerekli açıklamayı resmi düzeyde yapmıştır diye düşünüyorum.”