"Türkiye işçiler için en kötü 10 ülke arasında"

"Türkiye işçiler için en kötü 10 ülke arasında"

ITUC, Küresel Haklar Endeksinin dokuzuncusunu yayımladı.

İleri Haber

ITUC tarafından yayımlanan Küresel Haklar Endeksine göre Türkiye, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Endekste Türkiye; Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Eswatini ve Guatemala’yla birlikte anıldı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Küresel Haklar Endeksinin dokuzuncusunu yayımladı.

148 ülkeyi kapsayan endeksle ilgili konuşan ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, dünya genelinde yaşanan ekonomik durumu “çoklu ve olağanüstü krizler’”olarak niteledi.

‘YENİ BİR TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR’

Burrow, 2022 Küresel Haklar Endeksinin, “Hükümetler ve işverenlerin, işçi haklarına saldırmasıyla istikrarsızlığın nasıl istismar edildiğini ortaya koyduğunu” söyledi. Dünyanın yaşanan hasarı geri almaya başlaması için yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Burrow, bu toplumsal sözleşmenin işler, ücretler, haklar, sosyal koruma, eşitlik ve kapsayıcılığı kapsaması gerektiğini ifade etti.

‘İŞÇİLER SÖZ SAHİBİ OLMALILAR’

“Temelde bu, çalışan insanları tekrar ekonominin merkezine koyacaktır” diyen Burrow, şunları söyledi:

Savaşların, otoriter hükümetlerin, sömürücü işverenlerin ve iklim üzerindeki hareketsizliğin sonuçlarından ilk zarar görenler çalışan insanlar. Bu krizlerle mücadele planlarında işçilerin çıkarları ön planda tutulmalı ve sendikaları aracılığıyla karar alma süreçlerinde söz sahibi olmalılar.

Tekel gücünün kötüye kullanıldığı, insan ve işçi haklarının ihlal edildiği, barış ve demokrasi mücadelesinin olduğu yerde, emekçilerin sendikaları adaleti, hakları ve temsili kazanmak için oradadır. Sendikalar olmadan, iklim değişikliği ve teknolojik değişim karşısında adil bir geçiş olmayacak.

TÜRKİYE EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA

Endekste Türkiye, 148 ülke arasından Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Eswatini ve Guatemala’yla birlikte anılarak, işçiler için en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

Endekste Türkiye ile ilgili “grev yasakları”, “sendikacıların tutuklanması” ve “sistematik sendika düşmanlığına vurgu yapıldı.

Endekste ayrıca Türkiye ile ilgili “2022 yılında da işçi hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeye devam etti. Protestolara polis müdahalesi ve sendikacılara yönelik baskılar ve tutuklamalar dikkat çekti. 2021 yıl 1 Mayıs’ında 212 kişi gözaltına alındı. İşverenler de sistematik bir şekilde sendika düşmanı uygulamalara devam ettiler ve örgütlenmeye çalışan işçileri işten attılar” değerlendirmesi yapıldı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.