Türkiye İşçi Partisi'nden İZBAN açıklaması

Türkiye İşçi Partisi'nden İZBAN açıklaması

İZBAN işçilerinin 10 Aralık'tan bu yana devam eden grevinin, Cumhurbaşkanı kararıyla yasaklanmasının ardından Türkiye İşçi Partisi'nden işçilerle dayanışma açıklaması geldi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi, İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş.'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grevin Cumhurbaşkanı kararıyla yasaklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. TİP, "Bu kavga yarım kalmayacaktır" başlığıyla yayınladığı açıklamada tüm emekçileri İZBAN işçileriyle dayanışmaya ve örgütlenmeye çağırırken, AKP/Saray Rejimi'nin işçi düşmanı yüzünü bir kez daha gösterdiği belirtildi.

'İZBAN İŞÇİSİ AÇLIK SINIRINDA MAAŞ ALIYOR'

Açıklamada İZBAN işçilerinin açlık sınırı düzeyinde maaş aldıkları vurgulanırken, krizin etkisiyle gittikçe yoksullaşan emekçi halkın mücadele etmekten ve dayanışmadan başka çıkar yolu kalmadığı da ifade edildi.

Türkiye İşçi Partisi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

İZBAN işçilerinin grevi 29. gününde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yasaklandı. Grevi bitirmekle övünen bir Cumhurbaşkanının yasakçı tutumu şaşırtıcı olmadı. Esas şaşırtıcı olan emekçi halkın kendi çıkarına olan bir grev karşısındaki bölünmüşlüğü oldu. 

İZBAN işçileri gerçek enflasyon oranının dahi altında bir zam talebinde bulundular. İZBAN patronlarının yalanlarına karşı maaş bordrolarını yayınladılar. Günde ortalama 300 bin yolcunun taşındığı Türkiye'nin en uzun banliyö hattında çalışan işçiler, açlık sınırı düzeyinde maaş almaktalar. İstedikleri zamlar İZBAN'a kazandırdıklarının çok küçük bir kısmıydı. Fakat CHP'li belediye ve AKP'li bakanlık el ele verip bu haklı taleplere karşı adeta savaş açtılar. CHP'li yöneticiler bu haklı taleplere karşı her türlü karalamayı görev bildiler. Siyasi hayatı boyunca işçilerin bütün hak arayışına saldırmış işçi düşmanı bir iktidarla, grevdeki işçileri iş birliği içinde olmakla itham edecek kadar ileri gittiler. 

'AKP/SARAY REJİMİ İŞÇİ DÜŞMANI YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ'

Siyasi iktidarın yörüngesindeki İZBAN yönetimi ise her defasında hesap oyunları yaparak ücretleri yüksek gösterdi. Bir sabah uyandığımızda onbinlerce insanı işsiz bırakan kararnamelerin devamı bir kararnameyle grevin yasaklandığını öğrendik. AKP/Saray Rejimi işçi düşmanı yüzünü bir kez daha ortaya koydu. CHP'li milletvekilinin dediği gibi işçilerin bu talebi başka işçilere örnek teşkil edebilirdi ve anlaşıldı ki Saray ile işçilerin taleplerine sırt çevirenlerin kaygıları ortakmış.

İZBAN işçilerinin grevi söz konusu emekçiler olunca sermayenin her düzeyde temsilcisinin nasıl bir araya geldiğini göstermiştir. Yine bu grevle birlikte hak arama mücadelesinin gerilediği toplumlarda, sermaye sahiplerinin ortak çıkar birliğine sahip emekçileri nasıl karşı karşıya getirdiği de görülmüştür. 

'YAŞASIN İŞÇİ SINIFI'

Türkiye İşçi Partisi bu grevden birçok ders çıkararak önümüzdeki dönem sınıf mücadelesine kararlılıkla devam edecektir. Krizin yoksullaştırdığı, işsiz bıraktığı emekçi halkımızın mücadele etmekten ve dayanışmaktan başka çıkar yolu kalmamıştır. İşçi sınıfının partisi sınıf kardeşlerinin bir kez daha yalnız kalmaması için tüm emekçileri  dayanışmaya ve örgütlenmeye çağırıyor. 

Yaşasın İZBAN işçilerinin onurlu direnişi!

Yaşasın İŞÇİ SINIFI!