Türkiye İşçi Partisi, Assos'taki doğa katliamı hakkında suç duyurusunda bulundu

Türkiye İşçi Partisi, Assos'taki doğa katliamı hakkında suç duyurusunda bulundu

Türkiye İşçi Partisi (TİP); Assos'ta 'ıslah' adı altında gerçekleştirilen tarih ve doğa katliamı hakkında suç duyurusunda bulundu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP); Assos'ta 'ıslah' adı altında gerçekleştirilen tahribatı yargıya taşıdı.

Çanakkale Ayvacık'ta bulunan  Assos Antik Limanı’nda 'kaya ıslah çalışması' bahanesiyle gerçekleştirilen tarih ve doğa katliamı hakkında  Ayvacık Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, 'Assos’taki yıkımın durdurulması ve sorumlular hakkında cezai ve hukuki sürecin başlatılması' talep edildi. 

TİP Kent ve Ekoloji Bürosu'ndan yaşam savunucularının ve yurttaşların tepkisini çeken katliama ilişkin 3 Ekim tarihinde yapılan açıklamada, "Bu faaliyetin aslında otopark alanı yaratma uğraşı olduğu endişesi acilen giderilmelidir" denilmiş ve çalışmanın acilen durdurulması istenmişti.

'PEYZAJIN BİR BÜTÜN OLARAK KORUNMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Türkiye İşçi Partisi Kent ve Ekoloji Bürosu’nun konu hakkında yaptığı açıklama ise şöyle:

"Haber kaynaklarının fotoğraflar ile belgeledikleri üzere Assos antik liman içinde gerçekleştirilen kaya ıslahı çalışması bir yıkıma dönüşmekte. Islah çalışması adı altında yürütülen, neredeyse hafriyat çalışması yapılan alan, yasal koruma statülerine göre I. Derece Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanında bulunmakta ve aynı zamanda Behramkale Kentsel Sit Alanı ile etkileşim içinde kalmaktadır. 

Assos antik limanının liman ve farklı dönemlerdeki ticari yapıları da içeren kültür varlığının, jeolojik unsurlarının, bitki örtüsünün oluşturduğu kültürel peyzajın bir bütün olarak korunmasının bu şartlarda mümkün olamayacağını görüyoruz. 

Kaya düşmesine karşı antik liman içi sakinlerinin ve kullanıcılarının bir süredir çekinceleri ve güvenlik riskleri barınmakta idi. Ancak ülkede bir konunun önüne "afet" öncelikli gelince sanki her şey kuralsız, kurulsuz yürütülen bir sürece dönüşüyor. Halbuki arkeolojik alanların, kültür varlıklarının afet anında, öncesinde ve sonrasında korunmasına dönük izlenmesi gerekenler mutlaka ilgili uzmanlar ile yürütülecek, çok disiplinli, bilimsel çalışmalara dayanmalıdır.

Ülkemizde de dünyada da, böylesi alanlarda kaya ıslah çalışmaları hafriyat çalışması olarak kurgulanamaz. Kaldı ki çok katmanlı bir kültürel peyzaj alanında tüm kazı bulgularının şeffaf olarak paylaşılması gerekmektedir. 

Ayrıca halkın bu alanda hafriyat çalışmasına dönen bu faaliyetin aslında otopark alanı yaratma uğraşı olduğu endişesi acilen giderilmelidir. Bu çalışma acilen durmalıdır."

DAHA FAZLA