Türkiye, insani özgürlük endeksinde 162 ülke arasında 107’nci

Türkiye, insani özgürlük endeksinde 162 ülke arasında 107’nci

Siyasi rejimler, ekonomik gelişmişlik, kişisel ve toplumsal refah düzeyi gibi birçok parametreye göre yapılan araştırma sonucunda Türkiye, insani özgürlük endeksinde 162 ülke arasında 107’nci sırada yer alıyor.

Türkiye, insani özgürlük endeksinde 162 ülke arasında 107’nci sırada yer aldı. Fraser Institute tarafından yapılan ve insanın özgürlüğünü kapsayan her türlü parametreyi içeren araştırmaya göre Türkiye 7 yılda 47 sıra gerildi. En son 2016 yılında yapılan araştırmanın parametrelerinden bazıları şöyle: Siyasi rejimler, ekonomik gelişmişlik, kişisel ve toplumsal refah düzeyi.

TÜRKİYE 7 YILDA 47 SIRA GERİLEDİ

Araştırmaya göre Türkiye son 2 yılda 11 sıra gerilemiş durumda. 2016’da Türkiye 96’ncı sırada yer alırken 2011 yılında ise Türkiye 60’ıncı sırada yer alıyordu.

KİŞİSEL ÖZGÜRLÜK ENDEKS PUANI 6.09

10'un özgürlük açısından en ileri noktayı, 0'ın ise özgürlüğün olmadığı bir noktayı temsil ettiği skalada Türkiye’nin kişisel özgürlük endeks puanı 6.09, ekonomik özgürlük endeks puanı 6.84, insani özgürlük endeks puanı ise 6.47.

Türkiye’ninkine benzer sıralama ve puana sahip olan ülkeler ise şöyle: Madagaskar, Senegal, Liberya, Arjantin, Tunus, Hindistan, Malezya, Laos, Zambiya.

TEPEDE YENİ ZELANDA, DİPTE SURİYE VAR

İnsani özgürlük açısından en ilerideki ülke Yeni Zelanda olurken, onu İsviçre, Hong Kong, Avusturalya, Kanada ve Hollanda, İrlanda ve Britanya, Finlandiya, Norveç ve Tayvan takip etti.

Diken'de yer alan habere göre listenin son sırasında Suriye yer alıyor. Venezuela, Irak, Mısır, İran ve Suudi Arabistan da son sıralarda yer alan ülkelerden. İki sene önceye göre 81 ülkedeki özgürlüklerde gerileme yaşanırken, 58 ülke ilerleme kaydetti. Üç ülke ise yerinde saydı.

DAHA FAZLA