Türkiye ile Çin arasında Suriye gerilimi

Türkiye ile Çin arasında Suriye gerilimi

Türkiye'nin BM Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Çin BM Temsilcisi Yardımcısı'nın 'Suriye'de hukuka uyun çağrısına' "Ders alacak değiliz" diyerek yanıt verdi.

Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükeçile ile yaşanan gerilim sonrası Çin ile de yeni bir gerilim yaşandı. Çin tarafından gelen Suriye eleştirisine yanıt veren Feridun Sİnirlioğlu, "Ders alacak değiliz" dedi.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye oturumunda, Fırat'taki su seviyesinin azalması ile Allouk su tesisindeki kesintilerden Türkiye'nin sorumlu olduğunu söyledi ve Suriye'nin kuzey doğusunu işgal ettiğini söylediği Türkiye'ye uluslararası insani hukuka uyma çağrısı yaptı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise Geng'in sözlerine "Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz" diyerek yanıt verdi. Allouk su tesisindeki problemlerin nedenine BM Genel Sekreteri'nin raporunda yer verildiğini söyleyen Sinirlioğlu, 'PKK/YPG ile Suriye hükümetinin bu konuyu kendi ajandaları için kötüye kullandığını' iddia etti.